134385 – 29012015 – Președintele Klaus Iohannis a prezentat astăzi, Corpului Diplomatic acreditat în România, prioritățile de politică externă ale Președinției României, pe care le-a caracterizat ca ”parte a unui proiect ce depășeste anul 2015”. În mesajul transmis ambasadorilor, Iohannis a vorbit despre ”o politică vizionară în relațiile internaționale: mai activă, mai coerentă, mai transparentă, mai creativă”, menționând că membrii Corpului Diplomatic acreditați la București nu sunt doar un punct de contact cu înalții reprezentanți ai statelor de provenință, ci și prietenii României și ai națiunii române, adăugând că își dorește ca și ambasadorii trimiși de România la misiunile din străinătate să beneficieze de aceeși apreciere: ” Îmi doresc ca diplomații români să fie la fel recunoscuți în țările în care ne reprezintă. Buna colaborare pe care o avem cu dumneavoastră adaugă substanță și profunzime relațiilor externe ale României. Puterea oricărui stat se măsoară și în calitatea corpului diplomatic care îi servește interesele. Din acest motiv, Excelențele Voastre, sunteți oricând bineveniți aici”.
Argumentând că ne aflăm într-o nouă etapă istorică, președintele a transmis ambasadorilor de la București că deși există tendinţe de reîntoarcere spre abordări, modalităţi de raportare şi riscuri de tip clasic, concomitent cu apariţia unor riscuri de tip nou”, România rămâne ”profund” atașată proiectele noastre de construcţie (cu trimitere la parteneriatul strategic cu SUA și UE), care însă au în vedere trebuie să ţină seama de realităţile complicate ale nolor realități geopolitice.
În ceea ce privește politica de vecinătate, președintele a vorbit despre implicarea active a României în procesul de revizuire a Politicii Europene de Vecinătate (PEV), care să răspundă potenţialului de dezvoltare a relaţiilor dintre UE şi partenerii săi și provocărilor speciale pe care le ridică aceste vecinătăţi.
”Parteneriatul Estic rămâne un instrument relevant pentru relaţionarea cu partenerii noştri din vecinătate, cu precădere în actualul context de securitate regional. În pregătirea Summitului de la Riga, din luna mai, considerăm necesar un proces de actualizare şi adaptare a Parteneriatului Estic, care să asigure realizarea unor obiective ambiţioase. Este esenţială consacrarea unei perspective europene clare a partenerilor din Parteneriatul Estic cei mai performanţi, care au voinţa politică şi care îndeplinesc condiţionalităţile necesare, prin implementarea riguroasă a principiilor diferenţierii şi „more for more”. Summitul de la Riga este un bun prilej pentru a transmite un asemenea mesaj.
România va sprijini în continuare ferm eforturile Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, cele trei state care au semnat în cursul anului 2014 acorduri de asociere şi liber schimb cu UE, precum şi cooperarea cu celelalte state din cadrul Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan şi Belarus. Evenimentele din Ucraina au aruncat o umbră de tristă amintire a Războiul Rece asupra anului 2014. Reiterez declarațiile privind atacurile asupra populației civile de pe teritoriul ucrainean ca fiind acte criminale condamnabile. Dar evaluarea situației în termeni ce ar trebui să aparțină istoriei trebuie să se oprească aic”, a afirmat Klaus Iohannis.
Despre relaţiile cu Federația Rusă, președintele s-a pronunțat pentru revenirea la dialog şi colaborare, care ţin de respectarea de către Moscova a dreptului international, în contextul în care actualele relații sunt umbrite de criza ucraineană: „Relaţiile României cu Federaţia Rusă, asemenea relaţiilor Uniunii Europene şi NATO cu Federaţia Rusă, sunt astăzi umbrite de evenimentele grave care au dus la criza ucraineană. Revenirea acestor relaţii la stadiul atât de necesar al dialogului constructiv şi colaborării corespunzătoare intereselor comune depinde imperios de respectarea în politica externă rusă a principiilor dreptului internaţional. Încercarea de rescriere a regulilor, depăşirea unor linii roşii în materia conduitei şi principiilor de drept internaţional, recursul la modalităţi de acţiune între state care ţin de epoci trecute, ne creează probleme tuturor, europenilor, comunităţii atlantice, vecinătăţii, Rusiei însăşi – iar implicaţiile se extind dincolo de spaţiul euroatlantic„.
Discursul integral AICI. – PROMPT MEDIA