134340 – 28012015 – Temele de interes pentru Fondul Monetar Internaţional (FMI) sunt la Ministerul Transporturilor şi la Ministerul Energiei, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, la Palatul Parlamentului.
„Astăzi, vom avea prima întâlnire la Ministerul de Finanţe. Dumnealor vor vedea execuţia pe 2014 şi restul angajamentelor, astfel încât să continuăm acordul până în septembrie. În special la Ministerul Transporturilor şi Energie sunt temele de interes pentru FMI în această perioadă„, a precizat şeful de la Finanţe.
În legătură cu proiectul legii insolvenţei persoanelor fizice, acesta a subliniat că FMI va trebui să discute cu Parlamentul şi nu cu Guvernul.
O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Andrea Schaechter, se află în România până pe 10 februarie 2015, pentru a treia evaluare a acordului preventiv aflat în derulare. Primele două evaluări ale actualului acord au fost realizate în prima parte a anului trecut.
Vizita misiunii FMI vine într-un moment în care, la Bucureşti, francul a ajuns la cotaţii record în raport cu leul, motiv pentru care au reînceput discuţiile referitoare la românii cu credite în franci elveţieni. În context, sunt analizate mai multe variante, printre care aplicarea Ordonanţei referitoare la rescadenţarea creditelor cu o serie de modificări, aprobarea unei legi a falimentului personal sau o eventuală conversie a creditelor în valută, notează Capital.
Experţii instituţiei financiare au trimis deja o scrisoare autorităţilor române prin care se declară îngrijoraţi de o eventuală aprobare a unei Legi a insolvenţei persoanelor fizice fără un studiu de impact adecvat şi fără consultarea asociaţiilor implicate, potrivit Agerpres.
Actualul acord stand-by este cel de-al 10-lea încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional din ultimii 23 de ani şi al treilea acord solicitat de ţară Fondului Monetar Internaţional, de la declanşarea crizei economice, în 2009.
Aranjamentul se va derula pe 24 de luni şi are o valoare de aproximativ 1,98 miliarde de euro pentru România.
Primul acord de după decembrie 1989 a fost încheiat în 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a instituţiei financiare internaţionale. – – PROMPT MEDIA