133936 –12012015 – În calitate de prim ministru al României, Victor Ponta a luat decizii care au favorizat coloșii economici Petrom și Rompetrol. Aceste decizii ridică mari semne de întrebare după ce, în trecut, firmele familiei Ponta au profitat exact de pe urma acestor companii petroliere, potrivit Romaniacurata.ro.
Ponta promitea in 2012 creșterea redevențelor… – În urma semnării Cartei Albe a Bunei Guvernări cu România Curată în anul 2012, Victor Ponta sustinea nu doar ridicarea la media europeană a redevențelor (taxelor de concesionare) aferente exploatării resurselor minerale, ci și crearea unui fond de investiții de tip norvegian în care veniturile din resurse naturale să fie investite pentru a finanța proiecte și pensii în viitor.
În anul 2013 o companie ca Petrom a ajuns sa facă profit net de peste un milliard de euro. În 2014 au fost introduse taxa pe supraprofit și taxa pe stâlp, care au mai redus din acest profit, dar Petrom tot a contribuit cu 50% din profitul companiei mamă, OMV, din Austria.
Cu toate acestea, în ciuda promisiunilor, la finele anului 2014 s-a decis să se mai amâne cu un an renegocierea redevențelor, deci companiile au mai câștigat un an de redevențe mici.
Firma cumnatului lui Ponta, afaceri ”de milioane” cu Petrom – Relațiile lui Victor Ponta cu Petrom sunt vechi. El a fost și asociat și administrator al Sieco SRL, firmă care a derulat mai multe contracte cu Petrom. El a trebuit să părăsească Sieco SRL în 2002, când a fost numit Șeful Corpului de Control al Guvernului Năstase. Până atunci, Victor Ponta a fost concomitent procuror și administrator de firmă între 1998 și 2002 (în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, secția Anticorupție, Urmărire Penală și Criminalistică, apoi ca și coordonator al Biroului de Combatere a Spălării Banilor, sau șef al corpului de control al premierului Năstase (numit pe 4 aprilie 2001). Dar firma de contabilitate a familiei premierului, Exfin 2000 SRL, din acționariatul cărora fac parte mama lui Victor Ponta (Cornelia Naum) și sora lui Victor Ponta (Alexandra Herțanu) și unde lucrează fosta soție a lui Victor Ponta (Roxana Ponta), și-a stabilit punctul de lucru chiar în cadrul firmei Sieco SRL.
Relația a continuat printr-o firmă apropiată de partid, unde cumnatul lui Victor Ponta a devenit acționar. Este vorba de firma Grossmann Engineering Group, unde acționar majoritar a fost până acum câteva luni (mai 2014) Herțanu Iulian, cumnatul lui Victor Ponta, și care a derulat mai multe contracte cu compania Petrom de-a lungul vremii. Iulian Herțanu este căsătorit cu una dintre surorile lui Victor Ponta, Alexandra. El a intrat în acționariatul companiei Grossmann Engineering Group în 24 mai 2006, când a cumpărat 60% din firmă. Karl Reinhold Grossmann, cetățeanul german care din 2000 până în 2006 a fost asociat unic al Grossmann Engineering Group SRL, era deja prestator de servicii către Petrom și apropiat al cercurilor PSD. Împuternicitul său local era Drăgan Ilie Florin, acționar în alte firme, împreună cu cumnatul lui Victor Ponta în Cardinal Proiect SRL, alături de Aida Petronela Catană (o subordonată pe linie de CJ Teleorman a lui Liviu Dragnea, ulterior propulsată pe funcția de consilier personal al Ministrului Mediului Constantin Nemirschi- PSD) și de ex-deputatul PSD Mircea Drăghici (ex-președinte al TSD Argeș) în SC European Project Consulting SRL, firmă care a lucrat îndeaproape cu Constantin Nicolescu, baronul PSD de Argeș. Din această colaborare fructuoasă, a rezultat un dosar penal complex deschis de DNA).
Grossmann Engineering Group SRL a fost “construction/designer/supplier” pentru OMV Petrom SA începând cu 27.08.2005, iar respectivul rol, de furnizor al Petrom, era încă în vigoare cu certitudine încă la 31 decembrie 2009. Din același document al Petrom, aflăm că după desprinderea din OMV Petrom SA a companiei SC OMV Petrom Marketing SRL, o parte din lucrările Grossmann urmau să fie transferate către noua societate a grupului OMV. În 2011 Grossmann a avut contracte în valoare de 1 milion de euro cu compania Petrom. Pe datele noastre o treime din încasările firmei de construcții a cumnatului lui Ponta au venit în acel an de la Petrom. Precizăm că, conform surselor România Curată, relațiile contractuale Petrom-Grossmann Engineering Group au continuat inclusiv în 2012, în perioada când Victor Ponta devenise premierul României.
Nu doar că familia Ponta avea astfel un partener de afaceri profitabil în Petrom, dar Victor Ponta l-a numit ca șef al Departamentului pentru Energie din Guvernul Ponta pe Răzvan Nicolescu, directorul de Afaceri Publice si Reglementare al OMV Petrom SA ( 2008- 2014, remunerat de Petrom cu 253.197 de lei în 2013. Una din principalele sale răspunderi urma să fie negocierea din partea României a respectivelor redevențe amânate. România Curată a scris atunci că va urmări comportamentul ministrului venit de la Petrom. Pe 4 decembrie 2014 Guvernul României anunța amânarea majorării redevențelor, după care Niculescu a și fost retras. Chestiunea era reglată.
Relațiile familiei Ponta cu Rompetrol – O altă firmă a familiei premierului, Hertanu Projects SRL, fondată în 2004 de același cumnat al actualului premier, Herțanu Iulian (95% din părțile sociale) și de mama lui Ponta, Cornelia Naum (5% din părțile sociale) și condusă o perioadă de sora sa, Alexandra Herțanu (conform profilului său public de pe o rețea de socializare), cu sediul social în apartamentul în care a crescut Victor Ponta, cel de lângă Gara de Nord, de pe bulevardul Dinicu Golescu, a fost parteneră de afaceri cu Rompetrol începând cu 2007. Rompetrol a antamat serviciile de publicitate ale Herțanu Projects SRL atât în perioada în care Dinu Patriciu era acționar majoritar al companiei, cât și ulterior, când Rompetrol a fost achiziționată de Kaz Munai Gaz. Ca dovadă, în Semestrul II din 2007, Herțanu Projects a încasat de la Rompetrol 31.733 lei, conform documentelor fiscale ale firmei (însă nu e unica încasare).
Ulterior, în ianuarie 2014, în ciuda avizului negativ dat de Curtea Constituțională a României și de Președinția României, Victor Ponta a șters printr-o semnătură, jumătate de miliard de dolari din datoria Rompetrol . El l-a pus negociator în relația cu Rompetrol pe subiectul ștergerii datoriilor pe Gabriel Dumitrașcu. Numele lui Dumitrașcu apare la începutul anilor 2000 în afacerea Roșia Montană, aflându-se la conducerea RMGC între 2001 și 2005. – PROMPT MEDIA