134126 – 20012015 – O eventuală conversie în lei a creditelor în franci elveţieni „nu ar fi convenabilă acum”, susţine consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. El mai crede că o eventuală lege a falimentului personal „nu ar ajuta foarte mult, pentru că falimentul personal înseamnă o serie de restricţii”. Vasilescu e de părere că restructurarea creditelor în franci elveţieni poate fi făcută, „dar numai în relaţia bancă-client, întrucât contractul nu poate fi modificat prin acte normative”, potrivit RFI Romania.
În opinia lui Adrian Vasilescu, „cheia este în altă parte. Acum, Banca Naţională este oprită de lege să intervină şi chiar acolo unde legea îi dă voie… de pildă, am auzit sugestii de felul ăsta: Banca Naţională să intervină pe piaţa valutară, să modifice raportul dintre leu şi francul elveţian. Banca Naţională intervine pe piaţa valutară atunci când leul este în pericol pe această piaţă. Rostul oricărei intervenţii pe piaţa valutară este de a apăra stabilitatea pieţei valutare şi de a apăra leul, de a apăra moneda naţională. Alte prerogative Banca Naţională nu are. Şi mai mult decât atât, în jocul european, în regulile europene, sunt împărţite misiunile: Banca Naţională se ocupă de stabilitatea financiară a ţării, iar de problemele consumatorilor de bani se ocupă o autoritate a statului şi anume Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor. Lucrurile sunt foarte bine împărţite şi Banca Naţională nu are cum să intre cu măsuri acolo unde legea nu-i permite s-o facă”.
Întrebat dacă o eventuală convertire în lei a creditelor în franci elveţieni ar fi o soluţie în clipa de faţă, consilierul guvernatorului BNR a spus: „Gândiţi-vă tehnic: în momentul de faţă, cursul este foarte ridicat, cursul francului, e practic un record al cotaţiei francului elveţian. Nu cred că ar fi convenabil pentru cineva să-şi facă acum conversia la acest nivel foarte ridicat”.
O eventuală lege a falimentului personal i-ar ajuta pe clienţii cu credite în franci elveţieni? „Asta e problema Parlamentului. Nu cred că ar ajuta foarte mult, pentru că ceea ce scapă din vedere e că falimentul personal înseamnă o serie de restricţii, practic, intră în vigoare un control al averii celui care intră în faliment personal, măsuri care să-i asigure administrarea averii personale, nu poate să vândă, nu poate să-şi înstrăineze averea, în această perioadă, e nevoit să accepte locuri de muncă pe care i le oferă serviciul de plasare şi aşa mai departe”, spune Adrian Vasilescu.
Întrebat dacă o restructurare a creditelor în franci elveţieni şi o eventuală scădere a dobânzii ar fi o soluţie, consilierul guvernatorului BNR a răspuns: „Tehnic, poate fi făcută numai în relaţia bancă-client, pentru că în această relaţie intervine un contract şi contractul este legea părţilor, iar contractul nu poate fi modificat prin acte normative, legea părţilor e suverană”. – PROMPT MEDIA