133192 – 02122014 – Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, s-a aflat pe 1 Decembrie la Chișinău, în prima vizită de la preluarea mandatului. Şeful diplomaţiei române a avut convorbiri cu Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe şi integrării europene al Rep. Moldova, şi a fost primit de Nicolae Timofti, preşedintele Rep. Moldova, respectiv de Iurie Leancă, prim-ministrul Rep. Moldova.
Discuţiile la nivel de ministru al afacerilor externe, respectiv la Președinția Rep. Moldova, s-au concentrat pe evaluarea perspectivelor dialogului politic şi interacţiunii concrete bilaterale, dar și a parcursului european al Chișinăului, urmare alegerilor legislative care au avut loc pe 30 noiembrie în Moldova.
Ministrul Bogdan Aurescu a salutat faptul că alegerile au indicat o opțiune majoritar europeană, care va trebui, în mod firesc, să fie reflectată în formarea și programul noului guvern.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a sintetizat rezultatele degajate în ultimul an pe proiectele majore de cooperare, evidenţiind progresele substanţiale în domeniile energiei, educaţiei, infrastructurii, dezvoltării locale şi regionale, sănătăţii, asistenţei medicale de urgenţă, culturii şi conservării patrimoniului.
Elementul comun, esenţial, în fiecare din aceste iniţiative promovate de partea română, priveşte racordarea Rep. Moldova la spaţiul, valorile şi standardele europene. Acest efort de durată, intensificat semnificativ în ultimii ani, este expresia concretă a angajamentului de susţinere de către România a opţiunii politice de integrare europeană asumate de Chişinău.
În acest cadru, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis disponibilitatea deplină a României de a sprijini politic, diplomatic şi prin asistenţă concretă, toate eforturile viitoare ale Republicii Moldova îndreptate spre integrarea deplină în Uniunea Europeană, continuarea reformelor democratice, consolidarea statului de drept şi dezvoltarea socio-economică de ansamblu a statului vecin.
„Această linie de acţiune, urmată neabătut de autorităţile de la Bucureşti, indiferent de cicluri electorale şi evoluţii politice, se bucură de sprijinul larg, solid şi de durată al întregii societăţi şi clase politice din România”, a subliniat ministru Bogdan Aurescu.
În continuarea vizitei sale la Chişinău, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a fost primit de Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă.
Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că vizita reprezintă atât o datorie de onoare, imediat după preluarea mandatului, cât şi un prilej extrem de oportun pentru a analiza, împreună cu autorităţile Republicii Moldova, perspectivele care se deschid pentru relaţia bilaterală, după alegerile legislative din 30 noiembrie 2014. În acest sens, şeful diplomaţiei române a expus un bilanţ relevant al dialogului politic şi cooperării concrete, fondate pe proiecte de interes comun, în aplicarea Parteneriatului Strategic bilateral instituit în 2010.
Cei doi oficiali au fost de acord că iniţiativele în curs, precum şi proiectele de asistenţă lansate în 2014, conturează o agendă consistentă de cooperare bilaterală pentru perioada următoare. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, în acest cadru, disponibilitatea României de a oferi, în continuare, sprijin tehnic şi financiar pentru toate obiectivele bilaterale care contribuie la racordarea Republicii Moldova, sub toate aspectele, la spaţiul european.
În continuarea vizitei sale la Chişinău, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut, la 1 Decembrie 2014, întrevederi separate cu liderii partidelor politice pro-europene din Republica Moldova – Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat, Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal-Democrat, şi Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal.
Ministrul afacerilor externe a apreciat că votul exprimat pe 30 noiembrie este expresia dorinței unei majorități a cetățenilor Republicii Moldova de a merge mai departe pe drumul european. Şeful diplomaţiei române a exprimat speranţa formării rapide a noului guvern, astfel încât să se dea un răspuns potrivit dorinței cetățenilor, așa cum a fost exprimată prin votul popular și să poată fi continuate în ritm energic toate proiectele bilaterale de anvergură.
În acest sens, a fost evidențiat că există conturată o agendă clară de priorități, construită în jurul implementării Acordului de Asociere, aprofundării reformelor democratice, consolidării statului de drept și îmbunătățirii activității tuturor instituțiilor statului, în beneficiul cetățeanului și în scopul conectării efective a Republicii Moldova la spaţiul european de libertate şi prosperitate.
De asemenea, cu ocazia prezenţei la Chişinău, ministrul Bogdan Aurescu a vizitat sediul studioului local al Televiziunii Române şi a participat la recepţia organizată de Ambasada României la Chişinău cu ocazia Zilei Naţionale.
În discursul rostit la acest eveniment festiv, ministrul afacerilor externe a subliniat că sărbătoarea de 1 Decembrie reprezintă “un prilej de reafirmare a valorilor în care am fost crescuţi, a istoriei de la care ne revendicăm, a viitorului pe care dorim să-l construim. Stă în puterea fiecăruia dintre noi, prin ceea ce facem zi de zi, prin alegerile şi deciziile noastre, să croim acest viitor”. – PROMPT MEDIA