133216 – 02122014 – Recentele alegeri prezidențiale fac victime unde nu te-ai aștepta… În rețeaua de învățământ ilfoveană… Sau cel puțin așa pare să fie recenta decizie a inspectorului școlar general, Coca Codreanu, care, în 17 noiembrie, a propus Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Ilfov demiterea prof. Ion Dogaru, directorul Liceului Teoretic ”Radu Popescu” din Popești Leordeni. Fără a motiva și bazându-se exclusiv pe articole din Legea Educației Naționale și Metodologia privind mobilitatea personalului didactic, inspectorul școlar general al ISJ Ilfov, Coca Codreanu, a propus în ședința Consiliului de Administrație de la jumătatea lunii noiembrie demiterea prof. Dogaru și numirea în funcția de director la liceul din Popești Leordeni a prof. Luminița Dumitrescu. Dacă Inspectoratul Școlar Județean Ilfov nu dă socoteală pentru deciziile sale, Dogaru explică pe pagina sa de socializare că este vorba despre o răfuială politică, determinată de eșecul înregistrat la votul pentru Președinție de candidatul formațiunii susținută de inspectorul școlar general.
Potrivit unor surse din sistemul educațional ilfovean, în momentul în care propunerea a fost supusă avizului Consiliului de Administrație, un singur membru al CA a susținut decizia, ceea ce a făcut ca inspectorul pentru management instituțional să intervină și să-i comunice d/nei Codreanu că nu este necesar avizul Consiliului. Dacă așa stau lucrurile, situația apărută la nivelul IȘJ Ilfov nu face decât să confirme că sistemul de învățământ din România este profund viciat din punct de vedere al obiectivității deciziilor, pentru că, în condițiile în care posturile de director sau de inspector școlar nu au mai fost scoase la concurs de ani buni (așa cum se întâmplă în Ilfov), mergându-se doar pe principiul ”cine numește și revocă”, numirea și retragerea de pe posturile de conducere devine arbitrară, fiind doar la cheremul unui singur om – inspectorul școlar general. Situația devine și mai ciudată și pare să se apropie de o răfuială personală dacă ținem cont de interpretarea dată de prof. Dogaru destituirii sale. Mai mult, deși spune că a cerut IȘJ Ilfov motivul schimbării sale, ținând cont că la ultima inspecție generală nu i s-a imputat nimic, ba mai mult, decizia de numire a venit în luna august, înainte de începerea anului școlar 2014 – 2015, nu a primit nici un răspuns din partea instituției județene. ”Am cerut motivarea inspectorului școlar general, după care, fiind o decizie administrativă, trebuie să am dreptul de a o contesta. Dacă Inspectoratul avea să-mi reproșeze ceva, trebuia să nu mă numească la începutul anului școlar”, a declarat prof. Dogaru pentru VIITORUL ILFOVEAN.
Un alt lucru semnalat de prof. Dogaru este coincidența acestei decizii a IȘJ Ilfov cu avertismentul primit din partea primarului orașului Popești – Leordeni, între cele două tururi de scrutin pentru alegerile prezidențiale, prilej cu care a aflat că a fost reclamat la Ministerul Educației că este implicat în politică și că ar fi cazul să își mai tempereze preferințele, dacă dorește o rezolvare în favoarea sa a situației. Fostul director recunoaște că a fost un susținător al lui Klaus Iohannis, dar spune că nu a implicat nici școala, nici părinții și nici elevii în activitatea sa, bannerul în care apărea alături de candidatul pe care l-a susținut fiind amplasat în afara spațiului școlar. Ba mai mult, la nivelul școlii nu a fost nicio anchetă în legătură cu această situație. Din cauza situației tensionate creată de această controversată decizie și a comentariilor ulterioare care au apărut pe marginea ei, directorilor și inspectorilor școlari ilfoveni li s-a transmis, pe canale informale, că ”cine va face ca Dogaru, ca Dogaru va sfârși”, instituindu-se o adevărată omerta. Nu în ultimul rând, din informațiile noastre, prof. Dogaru se află printre numele celor care ar putea la un moment dat să promoveze în funcția de inspector școlar general al IȘJ Ilfov. De altfel, inspectorul școlar general, Coca Codreanu, care își asumă statutul de funcționar cu atribuții în domeniul informării publice, a trecut deciziile CA al IȘJ Ilfov la categoria informațiilor secrete, deși art. 13 al Legii 544/2001 privind accesul la informații de interes public prevede că ”Informațiile care favorizează sau ascund încălcarea legii de către o autoritate sau instituție publică nu pot fi incluse în categoria informațiilor clasificate și constituie informații de interes public”. De asemenea, potrivit aceluiași act normativ, Art. 14, al. 1 – ”Informațiile cu privire la datele personale ale cetățeanului pot deveni informații de interes public numai în măsura în care afectează capacitatea de exercitare a unei funcții publice”.
În aceste condiții, nu ne rămâne decât să ne întrebăm și să cerem Corpului de Control al Ministrului Educației Naționale să lămurească aceste necunoscute și să explice public dacă în această speță este vorba de vendetă sau de incompetență. De asemenea, cerem Agenției Naționale de Integritate să stabilească în ce măsură funcțiile ocupate de Coca Codreanu și Ion Dogaru, din punct de vedere al funcției publice în sistemul educațional, sunt incompatibile cu funcțiile politice deținute de aceștia. – PROMPT MEDIA, sursa – VIITORUL ILFOVEAN