133617 – 17122014 – Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, ca Romania ar putea negocia un nou tip de acord cu Fondul Monetar International (FMI), dupa expirarea celui in vigoare. Declaratia a fost facuta intr-un interviu acordat agentiei de presa Reuters, citat de Ziare.com.
In 2015 se va incheia acordul stand-by, de tip preventiv, in valoare de patru miliarde de euro.
FMI a venit in ajutorul Romaniei in 2009, an in care tara noastra a fost lovita de criza economica.
De atunci, cele doua parti au incheiat cateva acorduri, prin care Romania a fost nevoita sa isi reduca deficitul si sa aplice reforme, aminteste Reuters.
Insa autoritatile romane au precizat anterior ca in 2015 ar putea rupe legaturile cu creditorul international, dupa expirarea acordului de tip stand-by parafat in 2013, iar acest lucru a transmis un val de ingrijorari in randul investitorilor.
Totusi, Romania nu a accesat niciun ban din acest acord, el fiind unul preventiv si o plasa de siguranta pentru finantele tarii noastre.
In aceste conditii, premierul Victor Ponta a precizat ca „daca reusim sa finalizam acordul preventiv cu succes – si cred ca vom reusi – nu vom mai avea nevoie de un acord de acest gen, dar poate vom putea discuta despre o noua intelegere, de alt tip, cum e cazul Poloniei”.
Un nou acord cu FMI ar putea presupune obtinerea unei linii flexibile de credit, pe care institutia a creat-o in 2009 pentru tarile care au performante economice solide.
Mai mult, acest tip de intelegere ar veni „la pachet” cu conditii mai putin restrictive decat cele incheiate pana acum de Romania.
Polonia a contractat o linie flexibila de credit in 2009, pe care a prelungit-o cu inca doi ani in ianuarie 2013.
Reuters aminteste ca Ponta a pierdut in mod surprinzator alegerile prezidentiale din noiembrie, dar si doi aliati ai coalitiei de guvernare, asa ca guvernul pe care il conduce a trecut printr-o remaniere, inlocuind tehnocratii cu politicieni in portofoliile-cheie.
Ponta sustine ca Romania se afla in cea mai buna forma din ultima vreme si ca poate rezista socurilor regionale, in special in ceea ce priveste posibilitatea ca Rusia sa opreasca robinetul.
Mai mult, el a reiterat ca impozitul pe venit va ramane neschimbat in 2015 si 2016.
O delegatie comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale a fost prezenta in aceasta luna la Bucuresti, pentru a discuta despre proiectul de buget pe anul viitor. Reprezentantii creditorilor internationali se vor intoarce in tara noastra in ianuarie 2015, pentru evaluarea acordului. – PROMPT MEDIA