133400 – 09122014 – Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) continua demersurile cu privire la alocarea a 6% din Produsul Intern Brut sistemului educational din Romania si cere Guvernului, Parlamentului si Presedintelui Romaniei sa respecte Legea Educatiei Nationale si promisiunile electorale facute in aceasta toamna.
Aflati saptamana trecuta la Alba-Iulia pentru a discuta problemele din mediul universitar, liderii studentilor din Romania au decis sa reia actiunile de presiune desfasurate anul trecut pentru cresterea bugetului educatiei, intrucat desi legea prevede ca statul ar trebui sa aloce 6% din PIB pentru educatie, an de an bugetul alocat este undeva la jumatate din aceasta valoare.
Mai mult decat atat, campaniile electorale prezidentiale din aceasta toamna au fost pline de mesaje despre importanta educatiei si asigurarii unei finantari corespunzatoare, mentionandu-se chiar alocarea unui buget de 6% din PIB, mesaje care insa nu par a mai avea vreo insemnatate acum.
Anul trecut, pe 13 noiembrie, aproximativ 10.000 de studenti din 10 centre universitare au iesit in strada pentru a-si exprima nemultumirea fata de saracia lucie din educatie, saracie care se reflecta atat in calitatea slaba a educatiei care a ajuns sa nu mai fie relevanta pentru piata muncii si pentru societate, cat si in buzunarele studentilor care trebuie sa acopere taxe din ce in ce mai mari pentru o serie de servicii oferite de universitati.
“Suntem din nou in momentul in care vedem ca toate promisiunile facute in decurs de un an legate de importanta pe care o are educatia pentru Romania raman doar vorbe in vant cand vine vorba de bani. Desi exista consens public si din partea politicienilor in ceea ce priveste necesitatea cresterii bugetului educatiei si alocarea a 6% din PIB, an de an sistemul educational este condamnat la subfinantare cronica cand vine vorba de Legea Bugetului. Nu stiu cum se face, dar educatia ramane mereu in coada prioritatilor alesilor statului, desi este cunoscut faptul ca educatia reprezinta cea mai buna investitie pe termen lung pentru dezvoltarea unui stat. Cerem Guvernului sa propuna un buget care sa prevada alocarea a 6% din PIB pentru educatie si cerem Parlamentului si Presedintelui Romaniei sa respinga orice propunere care nu tine cont de acest principiu. Nu ne dorim sa ne petrecem perioada sarbatorilor protestand pentru educatie, insa daca asta e singura solutie prin care putem sa atragem atentia politicienilor asupra responsabilitatii pe care o au pentru viitorul nostru, suntem pregatiti sa o facem” , susţine Cristi Popescu, presedinte ANOSR.
In contextul discutiilor actuale despre bugetul pe 2015, studentii sunt pregatiti sa desfasoare noi demersuri pentru a-i determina pe guvernanti sa acorde educatiei atentia cuvenita. Acestia au stabilit deja diverse forme de presiune in cazul in care solicitarile lor raman fara ecou, discutate si asumate la Alba Iulia. In semn de avertisment, organizatiile studentesti din teritoriu au afisat deja cearceafuri sau bannere mari cu ”6% din PIB pentru Educatie” pe universitati, camine sau sediile organizatiilor.
Tot la Alba-Iulia, liderii studentilor au adoptat ”Decalogul studentesc de la Alba-Iulia”, document ce prezinta viziunea studentilor legata de modul in care ar trebui sa arate sistemul universitar romanesc. Primul punct din decalog il reprezinta alocarea a 6% din PIB pentru educatie, subfinantarea fiind in acest moment cea mai mare problema cu care se confrunta educatia din Romania, din perspectiva studentilor. – PROMPT MEDIA