133359 – 08122014 – Proiectul „Plăteşte ZERO pentru ce ţi se cuvine!”, desfăşurat de Direcţia Generală Anticorupţie, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a ajuns la etapa finală. Astfel, de Ziua Internațională Anticorupție sărbătorită pe 9 decembrie, evenimentul va debuta cu o expoziţie tematică inedită cu lucrări realizate de un grup de elevi ai Liceului de Arte Plastice “Nicolae Tonitza” din Bucureşti.
Aceștia, împreună cu studenţi din cadrul Universităţii Creştine “Dimitrie Cantemir”, vor explica cetăţenilor viziunea tinerilor privind corupţia în România şi îi vor îndemna să aibă o atitudine proactivă de respingere şi sesizare a faptelor de corupţie de fiecare dată când iau cunoştinţă despre implicarea unor lucrători M.A.I..
Este pentru al treilea an consecutiv când Direcția Generală Anticorupție și Asociația Pro Democrația derulează Proiectul „Plăteşte ZERO pentru ce ţi se cuvine!”, finanţat de Fundaţia Hanns Seidel Romania.
În 2014, activitatea s-a desfășurat în 11 judeţe şi Municipiul Bucureşti, scopul fiind informarea, conştientizarea şi implicarea tinerilor în acţiuni anticorupţie prin utilizarea unui mijloc inedit de comunicare, respectiv Labirintul anticorupţie.
Totodată, cu prilejul Zilei Internaționale Anticorupție, Direcția Generală Anticorupție a lansat o nouă ediție a Ghidului Anticorupție, document important în activitatea de prevenire a corupției, care se adresează în special angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne, astfel încât aceştia să aibă acces într-o manieră facilă la noţiuni fundamentale referitoare la fenomenul corupţiei, legislaţia incidentă şi sancţiunile aplicate în caz de nerespectare a acesteia, modurile de sesizare a faptelor şi instituţiile anticorupţie cu atribuţii în domeniu din România.
Activități care marchează data de 9 decembrie ca Ziua Internațională Anticorupție vor fi organizate, prin intermediul serviciilor județene anticorupție ale DGA, în toate județele țării.
Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei a stabilit în urmă cu 11 ani data de 9 decembrie ca fiind Ziua Internaţională Anticorupţie.
Semnată de România la data de 9 decembrie 2003 la Merida (Mexic) şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei. De asemenea, declaraţia Primei Conferinţe Anuale a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, susţinută la 22-26 octombrie 2006 la Beijing, îndeamnă autorităţile competente să aplice prevederile relevante ale Convenţiei pentru a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei şi încurajează statele semnatare să celebreze Ziua Internaţională Anticorupţie.
Data de 9 decembrie, declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite Ziua Internaţională Anticorupţie, reprezintă un prilej pentru a ne aminti că trebuie să ne asumăm bătălia pentru prevenirea şi combaterea corupţiei la nivel individual. O societate curată nu poate deveni realitate fără asumarea principiilor etice, a transparenței şi a responsabilităţii propriilor acţiuni. Sunt valorile asupra cărora ar trebui noi, fiecare individ în parte, să veghem vigilenţi. – PROMPT MEDIA