133235 – 03122014 – Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis marti ca fostul ministru Gabriel Sandu sa fie cercetat in continuare in arest preventiv, acesta fiind pus sub acuzare de DNA in dosarul Microsoft. Un complet de judecatori de la instanta suprema i-a respins marti contestatia lui Gabriel Sandu si a mentinut decizia din 25 noiembrie data de un alt complet prin care s-a prelungit cu 30 de zile arestul preventiv.
Gabriel Sandu este acuzat de luare de mita in forma continuata si spalare de bani, el fiind arestat preventiv pe 25 octombrie, alaturi de Nicolae Dumitru, Dorin Cocos si primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan.
Potrivit DNA, contractul-cadru de inchiriere de licente din 15 aprilie 2004 ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate. Astfel, sustin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40% mai mare fata de pretul real, avand la baza un necesar nefundamentat.
„La nivelul anului 2009, institutiile beneficiare utilizau un numar de 150.694 licente ce au fost achizitionate in perioada 2004 – 2008 in baza prevederilor Contractului comercial de inchiriere a licentelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO si a actelor aditionale ale acestuia. Efectele contractului au incetat la 26 aprilie 2009, data la care a expirat si dreptul neexclusiv de utilizare a licentelor. In contextul incetarii dreptului de utilizare a licentelor si a efectelor contractului de inchiriere de licente, a fost identificata o noua oportunitate de afaceri in distribuirea de licente Microsoft catre Guvernul Romaniei”, precizeaza DNA.
Sursa citata sustine ca in primavara anului 2009 a avut loc o intrevedere intre Cocos, Stefan, Sandu si alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilitatile pe care le avea Ministerul Comunicatiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers pentru asigurarea in continuare a licentelor necesare: exercitarea dreptului de cumparare sau incheierea unui nou contract de inchiriere.
„In cursul procedurii de achizitie, pentru a sigura asocierii avand ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Dorin Cocos a pretins de la o persoana implicata in cauza foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Stefan si pentru Gabriel Sandu, dupa cum urmeaza: Gabriel Sandu – 2.700.000 euro si 1.800.000 euro, Gheorghe Stefan – 4.000.000 euro, Dorin Cocos – 9.000.000 euro. Din fisa de date a procedurii de achizitie rezulta ca au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel incat sa fie inlaturat de la licitatie orice alt ofertant in afara de asocierea avand ca lider D-CON.NET AG, in consecinta, la 12.08.2009 a fost semnat un acord cadru cu aceasta asociere de firme prin care Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a achizitionat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare”, arata procurorii. – PROMPT MEDIA