133453 – 10122014 – Programul european de distribuire a fructelor în scoli ar trebui sa se bazeze pe productia locala, sprijinind astfel micii producatori din fiecare regiune, si în acelasi timp ar trebui sa aiba o mai accentuata dimensiune de educatie nutritionala, pentru a ajuta copiii sa deprinda obiceiuri alimentare sanatoase.
Aceste solicitari au fost adresate Comisiei Europene de eurodeputata Daciana Sârbu, vicepresedinta a Comisiei de Mediu si Sanatate publica a Parlamentului European.
Schema de distribuire a fructelor in scoli trebuie vazuta ca o oportunitate de a sustine micii fermieri, mai ales in conditiile in care productia de fructe în Europa este in scadere, iar unii producatori se confrunta cu dificultati legate de punerea pe piata a fructelor, arata eurodeputata, care este si membra a Comisiei de Agricultura.
“Micii fermieri, in general, nu fac parte din organizatii de producatori si puterea lor de negociere este foarte redusa in cadrul lantului de aprovizionare. De aceea, ei trebuie sprijiniti in mod special. Planurile de implementare a programului trebuie sa garanteze incurajarea lanturilor scurte de aprovizionare si productia locala de fructe. Daca fructele sunt aduse de la mii de kilometri distanta pentru a fi distribuite in scoli, producatorii locali sunt defavorizati si în acelasi timp impactul asupra mediului este mai mare”, a subliniat Daciana Sârbu în interpelare.
Deputata europeana a solicitat din partea Comisiei Europene solutii pentru incurajarea statelor membre catre achizitionarea de fructe produse local pentru distributia în scoli.
In plus, deputata a cerut ca programul sa aiba si o componenta mai puternica de educatie nutritionala: “Anul trecut reprezentantii CE au afirmat ca ‘unul dintre cele mai importante obiective ale schemei “Fructe în scoli” este consolidarea aspectului educational, deci nu numai distribuirea de fructe si legume, ci si incurajarea obiceiurilor alimentare sanatoase ale copiilor, care vor dura toata viata. Comisia trebuie sa asigure si dezvoltarea dimensiunii ce priveste educatia nutritionala, astfel încat copiii sa fie cu adevarat ajutati sa deprinda obisnuinte sanatoase”, a aratat deputata europeana. – PROMPT MEDIA