Acasă Economie Belgrad: Ponta o dă înainte cu China

Belgrad: Ponta o dă înainte cu China

DISTRIBUIȚI

133596 –  17122014 –  Victor Ponta a condus delegatia Romaniei la Summitul Chinei si statelor Europei Centrale si de Est, organizat marţi la Belgrad. Delegatia condusa de prim-ministrul Victor Ponta a avut in program mai multe intalniri. Mai intai, o intalnire bilaterala cu prim-ministrul sârb, Aleksandar Vucic, precum si o intalnire bilaterala cu prim-ministrul chineze, Li Keqiang, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Ulterior, delegatia română a participat la deschiderea celui de-al 3-lea Forum economico-comercial al Chinei si statelor Europei Centrale si de Est, precum si la Summitul Chinei si statelor Europei Centrale si de Est.

La Belgrad a avut loc a treia reuniune a sefilor de guvern din Europa Centrală şi de Est, intalnire care arată rolul crescând al acestui format de cooperare în consolidarea dialogului bilateral și regional, în promovarea intereselor economice și în diversificarea cooperării.

Tema principală a reuniunii au reprezentat-o proiectele transfrontaliere în domenii precum transporturi, energie, infrastructură, agricultură, cercetare și dezvoltare, știință și tehnologie, protecţia mediului şi schimburile inter-umane.

Pentru Romania, acest format rămâne unul subsumat obiectivelor generale de susținere a consolidării cooperării strategice dintre China și UE, potrivit Guvernului.

Prim-ministrul Victor Ponta a trecut în revistă și a salutat progresele înregistrate de la reuniunea de la București, așa cum au fost ele prezentate în Declarația adoptată anul trecut.

Formatul de cooperare China – ECE a înregistrat în ultimul an un parcurs ascendent, materializat printr-o serie de reuniuni tematice organizate atât în China, cât și în statele europene (dialogul miniştrilor economiei de la Ningbo, forumul de investiţii și întâlnirea liderilor administraţiilor locale la Praga, forumul de cooperare agricolă de la București, dialogul pentru educaţie, consorţiul institutelor de învăţământ superior de la Tianjin, două ediții ale simpozioanelor think-tank-urilor, la Belgrad și Bled).

Delegatia romana a evidenţiat cu acest prilej interesul României pentru o colaborare aprofundată în domeniile energie, agricultură şi turism.

În acest scop, s-a propus ca România să găzduiască un Centru pentru Dialog şi Cooperare, care să faciliteze schimbul de experienţă şi bune practici în domeniul energiei între mediul academic şi de afaceri.

Premierul Victor Ponta a subliniat, cu aceasta ocazie, ca avem cu China o relație foarte bună în plan politic, pe care dorim să o consolidăm printr-o cooperare economică de succes, și un ritm ridicat al dialogului bilateral pe care vrem să îl menținem și în 2015.

Schimburile bilaterale au crescut în perioada ianuarie-septembrie 2014 cu peste 24% în relaţia cu China, iar exporturile româneşti au crescut cu peste 21%. România consideră că putem ajunge la nivelul propus de 5 miliarde dolari în ansamblu, se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.