Acasă Economie Turcia: României i se recunoaşte rolul important în asigurarea indepenţei energetice europene

Turcia: României i se recunoaşte rolul important în asigurarea indepenţei energetice europene

DISTRIBUIȚI

132988 – 24112014  – Pentru prima dată în ultimii ani, la summitul pe energie din Turcia a fost recunoscut rolul României în asigurarea independenței energetice a Europei.  Acest fapt a fost subliniat inclusiv de vicepreşedintele SUA, Joe Biden, care a declarat în cadrul întâlnirii cu delegaţia română de la Istanbul că România poate să joace un rol regional esențial din perspectiva securității energetice.

„Joe Biden a făcut mai multe referiri frumoase despre România. Vicepreședintele SUA a spus că România poate să joace un rol regional de furnizor de securitate energetică”, a declarat  ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, cel care a condus delegația României la summit, potrivit Realitatea Tv.

Ministrul român pentru Energie a insistat în cadrul summit-ului energetic de la Istanbul pe nevoia unei cooperări mai intense între statele UE în domeniul energetic şi pe crearea unei uniuni energetice comune la nivel european.

„Energia nu trebuie să fie o armă care să fie folosită politic de nimeni. În cadrul Consiliului m-am referit explicit la tema South Stream, că acest proiect este îndreptat împotriva Ucrainei, că Ucraina va pierde anual 2 miliarde dolari la încasările din tranzit prin crearea gazoductului prin care Rusia vrea să o ocolească. Trebuie să ne hotărâm dacă vrem să fim solidari cu Ucraina sau să susţinem proiecte împotriva Ucrainei”, a spus Răzvan Nicolescu.

Potrivit acestuia, vicepreşedintele SUA, Joe Biden a insistat foarte mult asupra unui lucru pe care România l-a promovat intens, şi anume nevoia creării unei politici energetice comune.

„Avem un vicepreşedinte al Comisiei Europene care gestionează acest proiect unei uniuni energetice comune la nivel european şi noi am transmis sugestiile noastre în ultimele săptămâni. Energia e un domeniu în care România are un cuvânt de spus în dezbaterea regională şi europeană”, a mai precizat ministrul pentru Realitatea TV.

„Suntem într-un mediu extrem de competitiv în ceea ce priveşte atragerea de investiţii în sectorul energetic, ceea ce trebuie să facem noi este să creăm un mediu transparent, predictibil, fără curupţie pentru ca aceste investiţii să vină în ţara noastră”, a mai spus ministrul.

Consiliul Atlantic pentru Energie și Economie, care s-a desfășurat în acest final de săptămână la Istanbul, a avut ca motto ideea „Cum să faci afaceri în vremuri turbulente”. La Consiliu, au participat 350 de oficiali guvernamentali, șefi de companii și lideri din peste 40 de state.

„Prima concluzie propusă de noi se referă la nevoia unei mai bune coordonări între sistemul energetic și sistemul de transport, iar a doua la nevoia unei mai bune coordonări între state în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea în domeniul energiei”, a precizat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.