133120 – 27112014 – „Corpul femeilor a devenit un adevărat câmp de bătălie, iar violul este folosit ca o armă de război”, a declarat ginecologul congolez Denis Mukwege la ceremonia de decernarea a Premiului Saharov 2014, organizată miercuri la Strabourg. Denis Mukwege a primit acest premiu ca o recunoașterea muncii sale dedicate miilor de victime ale bandelor de violatori şi ale violenţei sexuale în Republica Democrată Congo, potrivit unui comunicat al Parlamentului European (PE).
Președintele PE, Martin Schulz, a recunoscut caracterul remarcabil al muncii doctorului Denis Mukwege şi şi-a exprimat admiraţia şi profundul respect pentru omul care luptă pentru demnitatea femeilor, pentru dreptate şi pace în ţara sa. „Trebuie să combatem nedreptatea, şi să îi pedepsim, pe vinovaţii de violuri în masă, utilizate ca armă de război şi teroare împotriva fiinţelor fragile şi inocente”, a declarat Martin Schulz.
Preşedintele Schulz i-a primit de asemenea pe ceilalţi doi finalişti ai Premiului Saharov 2014, Elizaveta Şepetilnikova, reprezentând mişcarea EuroMaidan din Ucraina, şi Dinara Yunus, fiica Laylei Zunus, fondatoarea Institutului pentru pace şi democraţie din Azerbaidjan, aceasta din urmă fiind în prezent în detenţie în ţara sa.
„Acordându-mi Premiul Saharov 2014, aţi atras atenţia asupra necesităţii de a proteja femeile în perioadele de conflict armat, aţi refuzat indiferenţa în faţa uneia din cele mai mari catastrofe umanitare a timpurilor noastre”, a spus Denis Mukwege, adresându-se eurodeputaţilor.
Dar „acest premiu nu va avea nicio importanţă pentru femeile victime ale violenţelor sexuale decât dacă ne ajutaţi în drumul către pace, justiţie şi democraţie”, a avertizat el, adăugând : „împreună, decidenţi politici, actori ai societăţii civile şi simpli cetăţeni, bărbaţi şi femei, trebuie să construim o baricadă în faţa utilizării violului ca armă de război”.
Congo: „nici pace, nici război„ – „Am consumat prea mult timp şi prea multă energie pentru a repara consecinţele violenţei. A sosit vremea să ne ocupăm de cauze”, a declarat Denis Mukwege, făcând un apel la Uniunea Europeană şi statele membre pentru a folosi toate instrumentele de care dispun pentru a sprijini rezolvarea conflictelor din regiune.
„Trebuie de asemenea ca justiţia să fie în centrul procesului de pace, iar lupta împotriva impunităţii (…) trebuie consolidată”, a spus el. „Pe fiecare femeie violată o văd ca pe soţia mea, pe fiecare mamă violată o văd ca pe propria mea mamă şi pe fiecare dintre copiii violaţi îi văd ca pe copiii mei.”
Denis Mukwege este recunoscut la nivel internaţional ca expert în tratarea consecinţelor patologice şi psihosociale ale violenţelor sexuale. Ginecolog, în vârstă de 59 de ani din Republica Democrată Congo (RDC), acesta a fondat Spitalul Panzi din Bukayu în 1998, în plină perioadă de război civil, unde tratează victimele violenţelor sexuale, cu răni grave.
Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este decernat în fiecare an de Parlamentul European. A fost creat în 1988 pentru recunoşterea grupurilor sau a persoanelor care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Malala Yousafzai a primit acest premiu. Anul trecut pentru lupta sa în favoarea educaţiei fetelor în Pakistan. Laureaţii primesc suma de 50 000 de euro. – PROMPT MEDIA