132931 – 20112014 – Judecatorul Horatius Dumbrava, membru CSM, ii cere presedintelui ales Klaus Iohannis, intr-o scrisoare deschisa, reluarea cererilor respinse de ridicare a imunitatii in cazul unor parlamentari si fosti ministri, denuntarea pactului de coabitare incheiat intre seful statului si premier, dar si scoaterea factorului politic din numirile sefilor din justitie, potrivit Hotnews.ro.
Judecatorul subliniaza ca in ultimele zile se observa un rol constructiv, fara precedent, al Parlamentului, in a nu obstructiona justitia in a-si face datoria constitutionala, fiind votate toate cererile de ridicare a imunitatii a unor parlamentari.
„E un lucru imbucurator si datator de speranta ca puterile statului isi dau seama de separatia necesara a functiilor pentru prezervarea statului de drept. (…) Exista cereri de ridicare a imunitatii unor parlamentari respinse fara o justificare de catre Parlament, si ma refer la domnii senatori si deputati, printre altii: Varujan Vosganian, Daniel Chitoiu, Laszlo Borbely, Vlad Cosma, Ion Stan. Trebuie reluata procedura in cazul acestor parlamentari, iar plenul Parlamentului sa dea liber justitiei in a verifica acuzatiile aduse de procurori. De asemenea, este nevoie, pana la modificarea Constitutiei Romaniei, de o noua lege privind ridicarea imunitatii prin care sa se prevada in mod clar ridicarea barierelor nejustificate in indeplinirea actului de justitie”, sustine in document membrul CSM.
In scrisoare, Dumbrava aminteste ca seful statului, potrivit atributiilor constitutionale, este presedintele CSM la lucrarile la care participa, ceea ce ii confera o obligatie de a se implica in asigurarea si garantarea independenta justitiei, este mediator intre puterile statului, precum si intre stat si societate.
„Romania are de realizat doua obiective majore pentru a-si asuma fara complexe statutul de membru deplin al Uniunii Europene: indeplinirea conditionalitatilor din Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si intrarea in spatiul Schengen. Aceste obiective majore nu pot fi realizate fara o justitie independenta, care sa nu fie supusa presiunilor politice sau de alta natura, si eficienta”, spune el.
Membrul CSM ii propune cateva prioritati, fara de care dezideratele amintite nu pot fi indeplinite, unul fiind constatarea ca este caduc pactul de coabitare (numit ‘Acordul de colaborare institutionala’) incheiat de Traian Basescu si Victor Ponta.
„Nu pot fi facute intelegeri politice pe seama functionarii justitiei, in conditiile in care Constitutia si legile organice sunt cele care jaloneaza activitatea si functionarea justitiei. Va rog ca in primele zile de preluare a mandatului sa denuntati acest pact ca fiind unul ce contravine ordinii statului de drept si Constitutiei Romaniei. Este necesar, pentru o reala independenta a justitiei din Romania, ca orice troc politic privind numirile in functiile de conducere ale celor mai importante institutii judiciare sa nu mai fie posibil”, se spune in document.
Membrul CSM cere scoaterea factorului politic – ministrul Justitiei si presedintele Romaniei – din ecuatia numirii in functii de conducere la Inalta Curte de Casatie si Justitie, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie.
O alta solicitare adresata lui Iohannis se refera la verificarea, in calitate de sef al CSAT, a respectarii interdictiei judecatorilor si procurorilor de a nu fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii, nominal, pentru fiecare magistrat in parte.
Un alt aspect invocat de Horatius Dumbrava este faptul ca desi s-au facut pasi importanti in noile coduri de reglementare a confiscarii provizorii si definitive, prin hotarare judecatoreasca, a bunurilor si sumelor de bani suport si rezultat al infractiunilor, o mare problema ramane urmarirea propriu – zisa si, evident, rezultatul final – intrarea in visteria statului a acestora.
„Este nevoie de un efort legislativ, dar si administrativ coerent la nivelul tuturor autoritatilor publice pentru a gasi solutiile legislative si practice de trecere in proprietatea statului a acestor bunuri si sume de bani”, mai spune magistratul, care adauga si ca este necesara o finantare corespunzatoare a justitiei romane. – PROMPT MEDIA