Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Statistica îl contrazice pe premier

Bucureşti: Statistica îl contrazice pe premier

DISTRIBUIȚI

Potrivit șefului INS,cifra anunțată de premier nu este cea care va fi comunicată”132748 – 13112014 –  Intrebat de unde avea premierul datele statistice la care s-a referit in dezbaterea cu contracandidatul sau Klaus Iohannis, de la B1, presedintele INS Tudorel Andrei a afirmat, potrivit Hotnews.ro, că: „Nimeni de la Guvern nu a sunat la Statistica pentru a afla cu prioritate datele si ca oricum, cifra anuntata de premier nu este cea care va fi comunicata”.

La randul sau, principalul consilier pe probleme economice al sefului Guvernului, Cristian Socol, a transmis: „V-a dat premierul vreo cifra exacta? Ce a spus premierul putea spune orice economist care a facut cursuri de modelare macroeconomica si macroeconomie. Premierul a spus ca estimeaza ca va fi o crestere economica in Q3 (a spus ca daca va fi crestere in Q3 si nu am fost in recesiune se retrage celalalt contracandidat?) pornind de la urmatoarele aspecte: 1.Prognoza Comisiei Europene de toamna din 4 nov 2014 arata 1% crestere economica in Q3 si 1,6% in Q4 cele mai mari cresteri economice trimestriale din UE. Rareori CE greseste atat de mult incat de la +1% sa ajungi la minus. 2. Comunicatele INS arata cresteri comparative fata de anul trecut la productia industriala, comertul cu amanuntul, exporturi …… comunicatele sunt publice si arata evolutii positive. 3.Orice student de an 2 care are minime cunostinte de modelare macroeconomica cunoaste ca atunci cand se introduce q3 cu plus 1% cum arata CE probabilitatea ca q1 sa treaca de pe minus 0,1% la 0 sau la plus este de 99%. Este o metodologie comuna la nivelul UE folosita de Eurostat dar si de INS  prin care in modelul de ajustare sezoniera Demetra atunci cand se introduce o noua valoare in seria de date se reajusteaza seria din urma cu cateva trimestre. A se vedea Caietul de Studii 34 din 2014 de pe www.bnro.ro – Caiet de studii nr.34/ 2014 Estimarea și prognoza dinamicii PIB și ale componentelor PIB prin modelul cu factori comuni dinamici. Aplicație pentru România. 4. Modelele macroeconomice nu sunt folosite exclusiv de INS, BNR, CNP s.a. Modele macroeconomice sunt folosite si de bancile comerciale, facultati economice, institute de cercetare”, explica Socol.

Deocamdata nu este clar de unde a avut premierul cifrele transmise public miercuri seara, dar daca au ajuns din surse ale INS, Legea Statisticii a fost grav incalcata.

Codul de Bune Practici al Statisticilor Europene, deci al Eurostat, prevede: „Indicatorul 6.7: Toti utilizatorii au acces egal si simultan la publicarile de date statistice. Orice acces privilegiat anterior publicarii acordat utilizatorilor externi este limitat, controlat si adus la cunostinta publicului. In cazul in care se produc scurgeri de informatii, dispozitiile privind accesul anterior publicarii se revizuiesc pentru a garanta impartialitatea”.

Legea nr. 226/2009 – legea de functionare a INS – la art 32(4) avertizeaza ca „difuzarea datelor statistice oficiale inainte de termenul de diseminare stabilit, precum si tratamentul preferential acordat utilizatorilor de catre orice persoana din sistemul statisticii oficiale constituie incalcari ale sarcinilor de serviciu si atrag raspunderea disciplinara a persoanelor care se fac vinovate de aceste fapte”.

Premierul Victor Ponta a declarat in dezbaterea cu contracandidatul Klaus Iohannis, avuta miercuri seara la B1 Tv, ca „INS (Institutul National de Statistica – n. r.) va anunta vineri ca in trimestrul 3 avem crestere economica peste 1% si ca in primul trimestru s-a recalculat si nu am fost niciodata in recesiune”.

Ramane de vazut daca datele pe care le va anunta vineri INS corespund celor anuntate miercuri seara de premier. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.