132471 – 03112014 – Curtea de Apel București reia în această dimineață judecarea dosarului 40408/3/2009, după ce vineri, magistrații au amânat, pentru a treia oară, luarea unei decizii în acest dosar, în care fostul președinte al Poștei Române, Mihai Toader, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice. Alături de Toader, alți doi foști angajați ai Poștei Române – Emanoil Lepădatu și Andrei Marinescu – fostul director economic, respectiv directorul executiv de dezvoltare, sunt acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, după ce în 2006 au încheiat, în condiții dezavantajoase, polițe de asigurare pentru angajații Poștei pentru riscuri cum ar fi: accidente, boli profesionale, riscuri de sănătate etc.. Poliţele au fost încheiate între Poşta Română şi Allianz Ţiriac Asigurări, Astra Asigurări şi Omniasig Vienna Insurance Group cu încălcarea regulamentelor CNPR SA şi a condiţiilor generale şi specifice privind asigurările de viaţă
Totodată, în acelaşi dosar, Neculai Pintilie şi Daniela Moisă au fost acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, spălare de bani şi evaziune fiscală, Iulian Ditcov, de spălare de bani, iar Lucian Beşchea, de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.
Aceştia au fost trimişi în judecată în 13 octombrie 2009, de DNA, în legătură cu semnarea a şase poliţie de asigurare, prin care CNPR a fost păgubită cu peste patru milioane de euro.
La încheierea poliţelor au participat, în mod fictiv, ca intermediari, Neculai Pintilie, Daniela Moisă (ca administratori ai Continental Asig şi Pronova) şi Lucian Beşchea, beneficiind astfel în mod nelegal de suma totală de 6.944.765 lei, reprezentând comisionul de intermediere. Maricel Păcuraru a beneficiat de 6.781.465 lei, dar și de 1.741.500 lei, sumă pe care a folosit-o în interes personal şi a transferat-o către alte persoane fizice sau juridice deşi cunoştea că provine din infracţiuni.
La rândul lor, cunoscând că provine din încheierea nelegală a poliţelor de asigurare, Neculai Pintilie, Daniela Moisă şi Iulian Ditcov au înregistrat în contabilitatea firmelor administrate de ei (şi controlate de Maricel Păcuraru) suma de 12.892.273,86 lei, pe care ulterior au transferat-o, prin diferite modalităţi, către alte persoane fizice sau juridice, pentru a-i ascunde originea ilicită.
În mai 2012, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Maricel Pacuraru la opt ani de închisoare cu executare, în timp ce fostul director general al Companiei Poșta Română, Toader Mihai, a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare cu executare, în dosarul polițelor de asigurare pentru angajați. În apel, dosarul a rămas pentru rejudecare la Curtea de Apel și pedepsele au fost anulate. În primăvara anului trecut, CAB a explicat motivele acestei decizii: condamnarea nu a fost motivată.
Poșta Română s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 9.048.370 lei iar ANAF s-a constituit parte civilă cu suma de 8.983.353, 56 lei.
Pentru recuperarea prejudiciului, au fost luate măsuri asigurătorii faţă de bunurile mobile și conturile lui Mihai Toader, Andrei Marinescu, Emanoil Lepădatu, Maricel Păcuraru, Lucian Beşchea, Daniela Moisă, Neculai Pintilie, precum şi fata de dreptul de proprietate indiviză asupra unui imobil din Bucureşti deţinut de Pronova SRL.
După 27 de termene, în mai 2012, Tribunalul București a decis condamnarea tuturor celor opt inculpaţi, dar în luna noiembrie magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis apelul formulat de foştii şefi ai Poştei Române, Mihai Toader, Andrei Marinescu şi Emanoil Lepădatu, dar şi a PÎCCJ şi au decis desfiinţarea în totalitate a sentinţei Tribunalului Bucureşti şi trimiterea spre rejudecare la aceeaşi instanţă. Magistraţii Simona Enceanu şi Anca Alexandrescu au decis să trimită dosarul la rejudecare şi au casat sentinţa deoarece judecătorul ”nu era specializat în judecarea cauzelor de corupţie” și au vizat ”nemotivarea sentinţei penale”.
În acest an, în luna aprilie, Curtea de Apel București a suspendat procesul, pentru ca Înalta Curte să se pronunțe asupra modului în care trebuie aplicată legea penală mai favorabilă, după intrarea în vigoare a noului Cod Penal din februarie.
Procesul de la Curtea de Apel București ajunsese aproape de final, dar avocatul Danielei Moisă, inculpat în dosar, a cerut, la termenul din 7 aprilie, suspendarea procesului până la clarificarea problemei aplicării legii penale mai favorabile.
Rămâne de văzut cum se va pronunța instanța astăzi, dar mai ales dacă inculpații vor fi afectați, întrucât, așa cum am arătat și anterior, surse din proximitatea acestora susțin că nu este exclus ca Mihai Toader și unii dintre acoliți să fi părăsit deja țara. – PROMPT MEDIA