132930 – 20112014 – Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a găzduit, la 19 noiembrie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, cea de-a cincea reuniune a Trilateralei pe teme de securitate Polonia-România-Turcia. Delegaţia poloneză a fost condusă de către Leszek Soczewica, subsecretar de stat în MAE, iar cea turcă de către Ahmet Muhtar Gün, subsecretar de stat adjunct pentru afaceri politice bilaterale în MAE.
Agenda reuniunii trilaterale de la Bucureşti s-a concentrat asupra implementării deciziilor adoptate la Summit-ul NATO din Marea Britanie, cu precădere asupra consolidării apărării colective a NATO şi implementării Planului de acţiune al Alianţei pentru creşterea nivelului de reacţie.
A mai fost abordată o serie de tematici privind relaţiile NATO-UE, situaţia din Ucraina şi evoluţiile din vecinătatea estică, cu accent asupra securităţii la Marea Neagră, situaţia conflictelor prelungite din regiune, precum şi situaţia din Siria şi Irak.
Cei trei oficiali au exprimat preocupări comune cu privire la provocările la adresa securităţii NATO. Secretarul de Stat Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa pentru România a consolidării flancului estic al Alianţei, potrivit deciziilor Summit-ului NATO.
Secretarul de stat român a subliniat necesitatea continuării reasigurării Aliaţilor estici, element important pentru stabilizarea strategică a regiunii şi pentru descurajarea factorilor de instabilitate. În context, a exprimat necesitatea acordării de sprijin substanţial partenerilor estici, Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, în scopul consolidării parcursului european al acestora şi sporirii capacităţilor de apărare. În cadrul reuniunii a fost subliniată inclusiv necesitatea continuării politicii NATO a uşilor deschise, în scopul sprijinirii eforturilor candidaţilor la aderare.
În domeniul apărării împotriva rachetelor balistice, Bogdan Aurescu a prezentat progresele realizate în pregătirea amplasării în România a sistemului american de apărare antirachetă, evidenţiind finalizarea înainte de termen a negocierilor asupra cadrului juridic de implementare a Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea în România a sistemului SUA de apărare împotriva rachetelor balistice, dar şi pregătirile pentru operaţionalizarea, în 2015, a bazei Deveselu.
Discuţiile au evidenţiat, şi cu această ocazie, valoarea adăugată a dialogului dintre cele trei state situate în aceeaşi zonă geostrategică, valenţele coordonării pe teme de interes atât în cadru bilateral şi trilateral, cât şi în sprijinul politicilor Alianţei Nord-Atlantice, precum şi oportunităţile pentru aprofundarea în continuare a schimburilor de vederi dintre acestea.
Şefii celor trei delegaţii au exprimat poziţii şi preocupări comune cu privire la provocările la adresa securităţii pe flancul estic al NATO, precum şi faţă de evoluţiile din Siria şi Irak. De asemenea, au evidenţiat importanţa continuării colaborării trilaterale în formatul parlamentar, urmare reuniunii şefilor Comisiilor de Politică Externă din Parlamentele naţionale ale celor trei ţări, desfăşurată la Bucureşti, la 7 mai 2014, la care s-a adoptat o Declaraţie parlamentară trilaterală, precum şi a dezvoltării unei componente academice a acestui format.
Consultările trilaterale la nivelul Ministerelor de Externe în formatul Polonia-România-Turcia au fost iniţiate de România în 2012, pornind de la convergenţa abordărilor naţionale pe un număr substanţial de teme, având în vedere şi Parteneriatele Strategice încheiate de România cu celelalte două state. Acest format de consultări are un caracter informal, neinstituţionalizat, şi urmăreşte realizarea de schimburi de vederi şi coordonarea în interiorul Alianţei Nord-Atlantice.- PROMPT MEDIA