133170 – 28112014 – Fenomenul migraţiei în România, noi evoluţii ale migraţiei la frontierele României şi traficul de persoane sunt principalele aspecte analizate de membrii Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, aflaţi într-o vizită în România, în perioada 27-29 noiembrie.
Pe agenda reuniunii este prevăzută și dezbaterea raportului Criminalizarea migrației, o crimă fără victime.
La acţiune participă parlamentari din statele membre ale Consiliului Europei – membri ai Comisiei pentru migraţie, refugiaţi şi persoane strămutate a APCE, reprezentanţi ai secretariatului internaţional al comisiei, experţi, diplomaţi.
În sesiunea de deschidere a reuniunii a luat cuvântul domnul deputat Angel Tîlvăr, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor și coordonatorul Grupului pentru combaterea traficului de persoane al Parlamentului României.
Domnul preşedinte Angel Tîlvăr a precizat că statele ar trebui să respecte drepturile fundamentale ale omului aşa cum au fost ele enunţate în Declaraţia Universală. Astfel, imigranţii şi familiile lor ar avea un trai decent, acces la educaţie și la servicii de sănătate, un loc de muncă. Țara de destinaţie ideală pentru un imigrant este cea în care funcţionează programe şi servicii adaptate nevoilor lor, precum şi mecanisme de implementare şi sancţionare a nerespectării drepturilor imigranţilor. O societate închisă, care se izolează şi îşi ferecă graniţele, este ostilă imigrării. Chiar şi atunci când legal este permisă venirea străinilor, societatea rămâne închisă dacă populaţia nu recunoaşte şi nu acceptă diversitatea.
România a transpus legislaţia de la nivel european privind libertatea de circulaţie a străinilor în legislaţia naţională, normele româneşti fiind în concordanţă cu cele europene. Țara noastră este peste media europeană în ceea ce priveşte accesul imigranţilor la procedura de reunificare a familiei. Sprijinul de bază pentru integrare este constituit de facilitarea accesului la serviciile de sănătate, chiar servicii medicale de urgenţă gratuite, sprijin social sau accesului pe piaţa muncii. Dacă imigranţii doresc să devină cetăţeni români au de parcurs etapele prevăzute de lege pentru obţinerea acestui statut, România fiind una dintre țările care acceptă dubla cetăţenie.
Conform studiului Barometrului Integrării Imigranţilor „românii sunt printre cele mai tolerante naţiuni europene faţă de imigranţi, arătând nu doar deschidere, ci şi sprijin pentru programele de integrare.”
Organizarea în țara noastră a reuniunii Comisiei APCE se înscrie pe linia demersurilor de diplomaţie parlamentară multilaterală, prin care se urmăreşte promovarea obiectivelor României în domeniile migraţiei, refugiaţilor şi persoanelor strămutate, în contextul cooperării și al dialogului intercultural la nivel european. – PROMPT MEDIA