132720 – 12112014 – In octombrie 2014 Hidroelectrica a inregistrat cel mai mare profit lunar de la infiintarea companiei, respectiv 124 milioane de lei. Profitul de 943 milioane de lei raportat de societate pe primele 10 luni reprezinta si el un record absolut, in crestere cu 23,64% fata de profitul brut cumulat la primele 10 luni ale anului 2013. Fundamentele acestei performante financiare de exceptie sunt reprezentate atat de vanzarile crescute de energie cat si de controlul riguros al costurilor de productie impus de catre administratorul judiciar Euro Insol prin planul de reorganizare.
In primele 10 luni ale anului 2014 Hidroelectrica a produs si a livrat 15,5 TWh, compania estimand pentru intreg anul 2014 o productie de minim 17,5 TWh.
Cifra de afaceri pe primele 10 luni ale anului 2014 a ajuns astfel la 2.786 miliarde lei, depasind cu 11,24% valoarea inregistrata in perioada similara a anului trecut, estimandu-se o cifra de afaceri pe intregul an de 3,2 miliarde lei.
Rezultatul financiar de exceptie inregistrat pana in prezent creeaza premisele unui profit istoric de 1.100 miliarde lei la sfarsitul acestui an, in crestere cu 22% fata de rezultatul anului trecut si de 3 ori mai mare fata de profitul inregistrat in anul 2010, cand s-a inregistrat cea mai mare productie de energie electrica realizata vreodata de Hidroelectrica, respectiv 20 TWh.
„Insolventa Hidroelectrica a aratat o cale, a deschis un drum si altor societati care vor sa se restructureze si sa se eficientizeze din punct de vedere economic. Insolventa Hidroelectrica a rasturnat eterna paradigma ca Statul este un prost manager. Si companiile statului pot genera valoare, performanta, profit si incredere daca sunt administrate de profesionisti. Cand Statul va intelege ca managementul companiilor sale trebuie incredintat unor oameni recomandati de competente profesionale, probitate morala, capabilitati manageriale si nu de carnetul de partid, atunci Statul va deveni un bun administrator. Atunci companiile statului nu vor mai genera doar arierate, somaj, falimente sau privatizari paguboase ci vor deveni adevarate motoare de crestere economica si piloni de stabilitate sociala.
Energia alaturi de agricultura si infrastructura, trebuie sa reprezinte prioritati si imperative ale actualei guvernari.
Dupa exemplul Hidroelectrica, si ceilalti producatori de energie trebuie sa se restructureze, sa-si reduca costurile de exploatare in paralel cu cresterea gradului de retehnologizare.Toate interventiile statului nu-i vor putea salva daca nu vor intelege ca intr-o ecomonie de piata prevaleaza competitivitatea si nu ajutorul de stat”, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al companiei. – PROMPT MEDIA