Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: BEC repetă: Pot fi înfiinţate noi secţii de votare în diaspora

Bucureşti: BEC repetă: Pot fi înfiinţate noi secţii de votare în diaspora

DISTRIBUIȚI

132706 – 12112014 –  Biroul Electoral Central (BEC) isi mentine pozitia exprimata fostului ministru Titus Corlatean prin care preciza ca este posibila infiintarea de sectii de votare suplimentare in diaspora, prin ordin de ministru, precizarile BEC survenind unei adrese inaintata de Teodor Melescanu, noul sef al diplomatiei.

BEC mentioneaza, intr-un comunicat remis marti seara, ca in urma intalnirii oficialilor Biroului cu reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe a fost inaintata o adresa, care a fost analizata si supusa votului si deciziei.

„La adresa anterioara a Ministerului Afacerilor Externe (…) transmisa Biroului Electoral Central prin intermediul Biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate si avand acelasi obiect, respectiv solicitarea de a se preciza daca Hotararea nr 4H/2014 ‘permite emiterea, in conditii de legalitate, a unui ordin de completare a listei sectiilor de votare din strainatate’, Biroul Electoral Central a raspuns in mod direct Ministerului Afacerilor Externe prin adresa nr. 1391/C/7.11.2014 si isi mentine punctul de vedere exprimat prin aceasta adresa”, se arata in comunicatul BEC.

In raspunsul citat de BEC si adresat MAE in 7 noiembrie se precizeaza ca in urma discutiei membrilor BEC cu ministrul Titus Corlatean au fost adoptate decizii si hotarari care sa clarifice normele legale in privinta posibilitatii infiintarii de sectii de votare suplimentare in diaspora.

De asemenea, BEC mai precizeaza: „Comunicatele emise de Biroul Electoral Central reprezinta pozitia oficiala a acestuia si un mijloc de a aduce la cunostinta publica hotararile si deciziile adoptate de acest organism colegial, in limitele atributiilor sale legale”.

MAE a mentionat mai multe puncte, primul dintre acestea referindu-se la „posibilitatea ca membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare care nu se prezinta in ziua votului sa poata fi inlocuiti cu persoanele propuse de MAE”.

Raspunsul BEC face referire, potrvit comunicatului de marti seara, la faptul ca Biroul si-a mentinut punctul de vedere exprimat anterior, respectiv ca in cazul in care numarul maxim de membri din sectiile de votare din strainatate nu este intrunit acesta poate fi completat din lista intocmita de MAE.

Alta propunere a MAE a fost ca in tabelul pe care sunt inscrisi alegatorii care voteaza, adica lista suplimentara, sa fie inscrise doar datele privind nume si prenume, CNP si localitatea de domiciliu.

Acest lucru ar fi insemnat sa nu fie completate datele din sectiunile privind „tipul, seria si numarului actului de identitate” sau „semnatura”, acestea fiind celelalte rubrici din tabelul stabilit in anexa la HG 709/2014. In acest caz BEC a mentionat ca solicitarea excedeaza atributiile BEC, iar schimbarea modelului listei de votare se poate face doar printr-un act normativ „cu cel putin aceeasi forta juridica”, adica printr-o hotarare de Guvern cum este cea care stabileste actuala forma a tabelului.

MAE a mai intrebat BEC daca exista posibilitatea legala „ca unele sectii de votare sa isi desfasoare activitatea la al doilea tur de scrutin la alte adrese, fara schimbarea numarului sectiei de votare si a celorlalte elemente constitutive”.

In acest caz, BEC a precizat ca, potrivit legii, organizarea si numerotarea sectiilor din strainatate reprezinta o atributie exclusiva a Ministerului Afacerilor Externe.

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat, marti, ca a cerut BEC „un temei legal” pentru infiiintarea de noi sectii de vot in diaspora si permisiunea de a schimba adresa unor sectii, apreciind ca „o buna organizare” ar putea duce la un numar de 350.000 de votanti in turul II.

„Am cerut (BEC – n.r.) sa ni se dea fara echivoc temeiul legal pentru infiintarea de noi sectii de votare in strainatate, precum si procedurile aferente si termenele legale de infiintare si constituire sau contestare a birourilor electorale”, a precizat, la Realitatea TV, Teodor Melescanu.

Noul ministru a spus ca a mai propus BEC „adoptarea unor masuri relativ simple, care au insa ca obiectiv sa faciliteze foarte mult derularea procesului electoral”, una fiind permisiunea inlocuirea reprezentantilor partidelor politice care nu se prezinta in ziua alegerilor in comisia de votare. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.