132129 – 21102014 – Polițiștii şi procurorii galateni, cu sprijinul ANAF si Direcției Generale a Vămilor, perchezitioneaza marţi dimineaţa 110 locuinte si sedii de firma din Brăila, Bacău, Braşov, Constanţa, Covasna, Harghita, Mureş, Maramureş, Tulcea şi Bucureşti. Acțiunea vizează destructurarea unor grupuri infracţionale organizate, bănuite de de evaziune fiscală, producere şi deţinere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale şi spălare de bani.
În urma cercetărilor şi investigaţiilor efectuate a rezultat că șase brăileni ar fi constituit un grup infracţional organizat în vederea determinării şi înlesnirii comiterii de către alte grupări infracţionale organizate a unor infracţiuni de evaziune fiscală şi producere şi deţinere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale.
Incepând cu iunie 2013, suspectii ar fi desfăşurat etapizat activităţi de determinare şi înlesnire a unor activităţi economice evazioniste de mare amploare în domeniul comercializării nefiscalizate a alcoolului etilic şi produselor derivate.
Inițial alcoolul etilic era denaturat parțial în mod ilicit, operațiunea fiind urmată de livrarea disimulată a acestuia, sub aparenţa unor diverse produse (alcool sanitar, loţiuni cosmetice, soluţie de spălare a parbrizului) prin intermediul unor lanţuri de magazine către diverşi producători de băuturi contrafăcute, în baza unor înţelegeri prealabile cu aceştia.
Ulterior achiziţionării en-gross a acestor produse, cei în cauză recurgeau la „renaturarea” lor ilicită (prin filtrări succesive şi alte procedee empirice) şi comercializarea clandestină a alcoolului etilic astfel (re)obţinut, sub formă de băuturi alcoolice, eludând astfel plata obligaţiilor fiscale cu titlul de accize.
În urma cercetărilor efectuate au fost identificate nucleele infracţionale aflate în diverse zone ale ţării, care s-ar fi aprovizionat de la grupul de firme administrat de membrii grupului infracţional din Brăila cu importante cantităţi de alcool medicinal, pe care ulterior l-ar fi supus procedeelor de „renaturare”.
Au fost identificate astfel de nuclee infracţionale care acţionează, în mod conjugat, în vederea obţinerii de alcool etilic, prin filtrarea alcoolului medicinal, în judeţe Tulcea, Braşov, Covasna, Harghita și Mureş.
De asemenea, membrii grupului infracţional din municipiul Brăila ar fi interacţionat cu un alt grup infracţional constituit pe raza judeţului Maramureş. Această colaborare a început în momentul în care a fost retrasă autorizaţia de producţie a alcoolului etilic emisă pentru societatea producătoare de alcool din Brăila.
Astfel, alcoolul sanitar produs de o societate brăileană a fost livrat prin intermediul a trei societăţi comerciale (una din Bucureşti şi două din judeţul Brăila) către nucleele infracţionale menţionate. Livrarea s-a făcut fie în mod direct, fie prin intermediul unor societăţi comerciale de „tip fantomă”, ori prin intermediul unor retaileri.
În urma livrării, alcoolul sanitar a fost filtrat de membrii grupurilor infracţionale „beneficiare”, obţinându-se astfel alcool etilic. Ulterior, alcoolul etilic valorificat către diferite persoane ar fi fost folosit la fabricarea unor băuturi alcoolice ce ar fi fost puse în vânzare. Totodată, poliţiştii au identificat şi un mecanism de spălare a banilor care constă în preluarea şi transferul activelor societăţilor comerciale implicate în activităţile de evaziune fiscală către un grup infracţional organizat, în scopul asigurării foloaselor materiale obţinute în mod ilicit.
Prejudiciul calculat până la acest moment se ridică la peste 5.000.000 euro, peste 150 de persoane urmând a fi aduse la audieri.
Instrumentarea cauzei s-a realizat cu suportul de specialitate al SRI, se precizează într-un comunicat al Poliţiei Române. – PROMPT MEDIA