Acasă Externe Agenda Europeana Comisia aprobă schema de reducere a certificatelor verzi pentru marii consumatori de...

Comisia aprobă schema de reducere a certificatelor verzi pentru marii consumatori de energie din România

DISTRIBUIȚI

131987 – 15102014 – Comisia Europeană a constatat că schema României de reducere a certificatelor verzi, constând în diminuarea contribuțiilor anumitor consumatori energointensivi la finanțarea energiei din surse regenerabile, respectă normele UE privind ajutoarele de stat, în special noile Orientări ale Comisiei privind ajutoarele destinate protecției mediului și energiei.

Conform concluziilor Comisiei, compensarea parțială a costurilor legate de finanțarea sprijinului pentru energia din surse regenerabile este necesară pentru a asigura competitivitatea marilor consumatori industriali, fără a distorsiona în mod nejustificat concurența pe piața unică.

În iulie 2014, România a notificat planurile sale de a reduce contribuția la finanțarea energiei din surse regenerabile pentru anumite întreprinderi care își desfășoară activitatea în sectoare cu un nivel foarte ridicat de electro-intensitate și de expunere comercială. Contribuția beneficiarilor la sprijinul pentru energia din surse regenerabile va fi redusă cu 85 %, 60 % sau 40 % în cazul în care aceștia demonstrează o electro-intensitate de peste 20 %, cuprinsă între 10 % și 20 % și, respectiv, cuprinsă între 5 % și 10 %. De asemenea, beneficiarii vor trebui să arate că (1) nu înregistrează debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat; (2) desfășoară activități de auditare energetică și pun în aplicare măsuri de îmbunătățire a eficienței lor energetice; (3) nu disponibilizează peste 25 % din numărul angajaților și își mențin activitatea în Spațiul Economic European și (4) încheie parteneriate cu instituții de învățământ în vederea reducerii decalajului între teorie și practică, creșterii nivelului profesional și atragerii de personal calificat.

Comisia a evaluat compatibilitatea acestei măsuri cu dispozițiile prevăzute în noile Orientări privind ajutoarele destinate protecției mediului și energiei, adoptate în aprilie 2014. În urma investigației s-a constatat că reducerile se limitează la societățile care își desfășoară activitatea în sectoarele recunoscute în cadrul orientărilor ca fiind în același timp electro-intensive și expuse la comerțul internațional. Celelalte condiții aplicate pentru selectarea beneficiarilor eligibili sunt obiective, transparente și nu fac discriminări între societățile care se află într-o situație de fapt similară. Schema de reducere a certificatelor verzi va intra în vigoare la 1 decembrie 2014 și va expira la 31 decembrie 2024. Bugetul anual consacrat schemei este estimat la aproximativ 75 de milioane EUR pentru aproximativ 300 de beneficiari.

În iulie 2011, Comisia a aprobat schema de sprijin a României bazată pe certificate verzi, menită să promoveze electricitatea din surse regenerabile de energie. Producătorii de energie electrică din surse regenerabile primesc un anumit număr de certificate verzi, în funcție de tehnologia utilizată, pentru fiecare MWh produs și livrat în rețea. Furnizorii de energie electrică trebuie să achiziționeze o cotă obligatorie de certificate verzi și transferă integral costurile certificatelor verzi consumatorilor finali.  – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.