132326 – 28102014 – UDMR va decide după primul tur al alegerilor prezidenţiale pe cine va susţine în turul al doilea, a declarat vicepreşedintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely. El a precizat că va conta ce mesaje vor avea finaliştii cursei prezidenţiale şi pentru comunitatea maghiară din România.
„După primul tur, evident, vom avea, probabil, discuţii cu cei care vor accede în turul doi şi e important mesajul pe care îl vom trimite şi pe care deocamdată nu l-am formulat, pentru că aşteptăm turul întâi. După turul întâi vom decide pe cine sprijinim în turul doi şi ce mesaj vom da electoratului nostru”, a declarat Laszlo Borbely, potrivit RFI Romania .
Întrebat de ce anume depinde sprijinul UDMR în turul doi, liderul Uniunii a răspuns: „În primul rând, nu trebuie să evităm un element, că suntem într-o anumită coaliţie guvernamentală. Doi: că suntem membrii unei familii politice în Europa, care e o familie politică de dreapta, chiar dacă suntem aici într-o coaliţie cu un partid social democrat. Evident, va conta ceea ce eu n-am decelat foarte mult, dar au fost unele semnale şi în campanie totuşi, cam ce viziune au cei care vor fi în turul doi în ceea ce priveşte problemele minorităţilor naţionale, rezolvarea acestor probleme şi în general despre România de mâine (…). Depinde dacă acel candidat are un mesaj şi pentru comunitatea maghiară, are mesaje care ţin de democratizarea societăţii, de subsidiaritate, de o autonomie mai lărgită pentru toţi, dar să vedem într-adevăr care e poziţia lor în legătură cu aceste doleanţe şi propuneri ale noastre. E o problemă deschisă în momentul de faţă şi vom putea discuta aceste lucruri numai după primul tur”.
Întrebat dacă proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc va fi o monedă de schimb în aceste discuţii, Laszlo Borbely a spus: „Proiectul de autonomie nu va fi monedă de schimb, pentru că în primul rând preşedintele are anumite atribuţii, care nu ţin de guvernare. Doi: acest proiect de autonomie este o concepţie pe care am propus-o spre dezbatere publică, va suferi probabil unele modificări, vom discuta şi în cadrul comunităţii maghiare. Dar atitudinea unui preşedinte faţă de aceste doleanţe, atitudinea faţă de unele deziderate generale şi specifice ale minorităţilor într-o ţară în care 18 minorităţi sunt în Parlamentul României, deci nu poţi să spui, chiar dacă sunt unele minorităţi mai mici, nu poţi să spui că nu trebuie să ai un punct de vedere în legătură cu aceste doleanţe ale minorităţilor. În funcţie de acest răspuns vom decide”. – – PROMPT MEDIA