131948 – 14102014 – Majoritatea românilor – 69,9% – este de acord cu reducerea mandatului președintelui la patru ani (69,9%), relevă rezultatele barometrulului INSCOP „Adevărul despre România” date marți publicității.
„69,9% dintre respondenți cred că reducerea mandatului la 4 ani este o idee bună, în timp ce 17,4% susțin că aceasta este o idee proastă. 12,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare. Raportat la procentul care declară că vor merge sigur la vot în turul I, 73,2% dintre respondenți susțin ideea reducerii mandatului președintelui României la 4 ani, 16,8% consideră că este o idee proastă, iar 10% nu știu sau nu răspund”, arată realizatorii sondajului.
Potrivit sondajului, 45,5% dintre respondenți agreează un mandat de 2 ani al viitorului președinte pentru a se putea organiza alegeri prezidențiale în 2016, în același timp cu parlamentarele, 38,9% nu sunt de acord cu acest lucru și 15,6% nu știu sau nu răspund la această întrebare. Dintre cei care declară că merg la vot în mod sigur în turul I, 47,7% cred că este o idee bună reducerea mandatului prezidențial la patru ani, în timp ce 39,2% nu susțin un astfel de scenariu și 13,1% nu știu sau nu răspund la întrebare.
În condițiile în care au fost informați că reducerea mandatului prezidențial la 4 ani și organizarea simultană de alegeri prezidențiale și parlamentare în 2016 vor avea drept rezultat faptul că se vor organiza alegeri mai rar, 65,5% dintre respondenți valorizează pozitiv o asemenea idee, 19,5% cred în continuare că un asemenea scenariu este o idee proastă, în timp ce 15% nu știu sau nu răspund. Raportat la populația care declară ca votează în mod cert în primul tur, 70,6% dintre respondenți susțin reducerea duratei mandatului prezidențial și organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare, 17,4% se declară împotrivă iar 12% nu știu sau nu răspund.
„Acest lucru nu trebuie înțeles ca pe un refuz popular al exercițiului democratic al votului. Chiar dacă ratele de prezență la vot s-au diminuat mult în ultimii ani, mai ales la alegerile parlamentare, românii își doresc alegeri mai rare în primul rând din cauza asocierii momentelor electorale cu tensiuni, instabilitate și crize politice care diminuează energia alocată efortului de guvernare. Numai în ultimii 7 ani românii au venit deja de 10 ori la urne pentru alegeri prezidențiale, parlamentare, europene plus două referendumuri separate, la care putem adăuga și al unsprezecelea moment electoral prilejuit de alegerile prezidențiale din acest an. În 5 din ultimii 7 ani, românii s-au prezentat o dată sau de mai multe ori la urne, lucru care a provocat o anumită stare de oboseală față de consecințele campaniilor electorale succesive. Acest climat s-a caracterizat adesea printr-o conflictualitate politică ridicată în spațiul public, irosirea unor
oportunități importante în procesul de bună guvernare care a stimulat o deconectare a politicilor publice față de nevoile de modernizare a țării”, afirmă directorul INSCOP, Remus Ștefureac.
Barometrul „INSCOP – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 2-8 octombrie şi are o eroarea maximă admisă a datelor de 3%. – PROMPT MEDIA