132158 – 22102014 – Preşedintele Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea unei modificări a Legii farmaciei prin care se menţine criteriul demografic pentru înfiinţarea farmaciilor din mediul urban, şeful statului considerând că poate constitui o piedică asupra competitivităţii pieţei, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat marți, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii farmaciei nr. 266/2008.
În cerere, şeful statului precizează că reglementarea are ca obiect modificarea şi completarea Legii farmaciei 266/2008.
„Parlamentul a adoptat această lege cu modificări faţă de forma iniţiatorului, menţinând criteriul demografic prevăzut la înfiinţarea unei farmacii în mediul urban. Astfel, Legea transmisă promulgării elimină orice prevedere referitoare la durata de aplicare a criteriului demografic, rezultând, aşadar, menţinerea acestui criteriu pe perioadă nedeterminată”, susţine preşedintele.
„Cunoscând regulile concurenţiale, menţinerea criteriului demografic pentru înfiinţarea farmaciilor din mediul urban poate constitui o piedică asupra competitivităţii pieţei, accesul agenţilor economici fiind, astfel, limitat. Drept urmare, o asemenea reglementare a accesului pe piaţă poate avea consecinţe asupra mediului concurenţial, implicit şi asupra consumatorilor. De aceea, consider oportun ca menţinerea acestui criteriu demografic să fie prevăzută pentru o perioadă de 6 – 9 luni, respectiv până cel mult la data de 30 septembrie 2015. De asemenea, solicit să ţineţi cont de faptul că, prin punctul său de vedere, cu nr. 12120/8.10.2014, Consiliul Concurenţei a transmis observaţiile sale asupra legii supuse promulgării. În acest sens, vă transmit, în copie, punctul de vedere primit de la Consiliul Concurenţei”, scrie şeful statului.
Potrivit Consiliului Concurenţei, stabilirea unor criterii de înfiinţare a farmaciilor mai puţin restrictive, asistenţa financiară, unităţi mobile sau eliberarea medicamentelor de către medici sunt soluţii pentru aprovizionarea satelor, limitarea farmaciilor în oraşe neavând un efect direct.
Tot Consiliul Concurenţei preciza, într-un punct de vedere din 1 octombrie, că menţinerea criteriului demografic la înfiinţarea unei farmacii în mediul urban nu se poate realiza decât pe o perioadă limitată, de 6 – 9 luni, respectiv până la cel mult data de 30.09.2015, prelungire avută în vedere din perspectiva necesităţii respectării legislaţiei privind procedurile de elaborare, avizare şi prezentare a proiectelor de acte normative. – PROMPT MEDIA
Daca nu se mentine criteriul demografic la legea 266/2008 vom ajunge din nou la monopolul statului comunist asupra farmaciilor ,prin monopolul catorva lanturi sau a unuia singur ‘ si cu asta ce-am facut ? ‘,sa vezi atunci concurenta si economie de piata,nu mai vorbesc de preturi….Trebuie tinut cont de faptul ca piata farmaceutica este una speciala ca si actul medical in sine si atunci trebuie reglementata ,tinuta sub observatie.Daca toti care dispun de bani pot deschide farmacii nefiind specialisti,se ajunge la un haos in sistem si pird toti -pacientul o consiliere de specialitate, farmacitul valoarea profesionala si prestigiul iar statul bani, pentru ca nespecialistul care investeste in farmacie o face strict pentru profit, neinteresandu-l nimic altceva, pe cand farmacistul are drept scop exercitarea cu profenalism a meseriei pentru care a depus juramant si in cele din urma banul.Lcrati va rog pentru cetateanul care va plateste salariile si primele