131855 – 09102014 – Senatorul Gabriel Mutu si deputatul Mario Ernest Caloianu sunt urmariti penal in dosarul in care procurorii DIICOT l-au retinut miercuri pe Dragos Nedelcu, fost membru in CA al Realitatea Media, suspectat de evaziune fiscala si spalare de bani.
Dosarul vizeaza activitatea unui grup infractional organizat specializat in evaziune fiscala si spalare a banilor proveniti din infractiuni.
In cazul lui Caloianu, procurorii au extins urmarirea penala si pentru fals in declaratii. Acestia considera ca, in declaratia de avere depusa la 21 ianuarie 2014, deputatul a consemnat in mod nereal ca are venituri doar din salariul de parlamentar, fara a mentiona ca obtine venituri si din administrarea a doua firme (SC Eurobec Grup Construct SRL si SC Euromarabian SRL).
Gabriel Mutu este urmarit penal si pentru folosirea cu rea credinta a bunurilor societatii si fals in inscrisuri sub semnatura privata. „Exista suspiciunea rezonabila ca a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, in facturile emise de societati comerciale de tip fantoma inscrisuri justificative, care au fost inregistrate in contabilitatea SC GM Activ Building Management SRL, si in baza carora s-au efectuat transferurile de bani din conturile SC GM Building Management SRL in conturile societatilor mentionate”, precizeaza DIICOT.
Senatorul este acuzat ca intre 2009 si 2013 a transferat peste un milion de lei din conturile SC GM Activ Building Management SRL, in conturile a cinci dintre societatile de tip fantoma administrate de membrii grupului infractional organizat. Banii au fost dobanditi, in final, de senator, dupa ce suma a fost fractionata si transferata in conturile altor societati comerciale, de tip fantoma, administrate tot de membrii grupului infractional organizat, fiind apoi retrasa in numerar, in scopul ascunderii originii infractionale, sustin anchetatorii.
In acest dosar a fost retinut si Bogdan Viorel Mitu, acesta fiind prezentat instantei, miercuri seara, alaturi de Dragos Nedelcu, cu propunerea de arestare preventiva.
Intre 2010 si 2014, gruparea infractionala ar fi spalat bani proveniti din infractiuni, prin folosirea unor societati comerciale de tip fantoma, care nu au declarat sediile secundare in care isi desfasoara activitatea, in scopul sustragerii de la efectuarea verificarii financiare, fiscale sau vamale, precum si pentru sustragerea de la plata taxelor si impozitelor datorate bugetului consolidat al statului.
In aceeasi perioada, prin folosirea societatilor tip-fantoma, membrii gruparii au transferat intre conturile societatilor sume provenite din infractiuni, in scopul ascunderii originii infractionale, urmate de retragerea lor in numerar si inmanarea administratorilor firmelor care au sustras acesti bani de la plata obligatiilor financiare si fiscale catre partenerii de afaceri si stat, care astfel au dobandit aceste sume cunoscand ca provin din infractiuni.
DIICOT precizeaza ca Ion Tomescu, liderul gruparii, este suspictat ca a dobandit, sub forma de comision, 1% din sumele retrase, cunoscand ca banii provin din infractiuni. Suma totala estimata a fi transferata si retrasa in numerar in perioada mentionata este de 100 de milioane de lei.
Printre societatile beneficiare ale infractiunilor se numara, potrivit anchetatorilor, societati din domeniile constructii de autostrazi si alte constructii civile, constructii feroviare, IT, paza si protectie, moda etc. – PROMPT MEDIA