131740 – 03102014 – Romania trebuie sa investeasca in educatie, avand in vedere ca, desi exista si zone de excelenta, 15%-20% din populatie nu are nivelul elementar de educatie, de scoala generala, a declarat, joi, directorul de tara pentru Romania al Bancii Mondiale, Elisabetta Capannelli, la Bucharest Forum 2014 „Deblocarea potentialului Eurasiei. Decizii strategice pe Noul Drum al Matasii”, organizat de Institutul Aspen Romania.
„Sunt zone de excelenta in Romania (in educatie – n. r.), spre exemplu aptitudinile privind limbile straine, apreciate de investitori, dar sunt si zone slabe. Daca ne uitam la testele PISA pentru matematica ori stiinte, spre exemplu, rezultatele exprima slabiciuni ale sistemului educational. (…) 15%-20% din populatia Romaniei nu are o educatie la nivel elementar, de scoala generala”, a spus reprezentantul Bancii Mondiale, potrivit Ziare.com.
Capannelli a precizat ca Romania are alocat un buget de peste 3% din PIB pentru invatamant, iar in Suedia procentul este de 6,7% din PIB.
„Veti spune ca Suedia este Suedia, dar si in Bulgaria procentajul e mai mare”, a subliniat ea.
Oficialul Bancii Mondiale a atras atentia asupra faptului ca Romania se afla pe locul 74 in lume din punct de vedere al usurintei de a face afaceri intr-o tara.
„Mi-e greu sa accept ca Romania este doar pe locul 74, avand in vedere ca exista atatea oportunitati. Polonia este pe 45, dar a inceput de la alt nivel. Mie nu mi se pare usor de acceptat si cred ca trebuie sa avansam catre o pozitie mai buna”, a apreciat directorul BM.
In acest sens, ea a amintit stimularea mediului privat pentru a prelua initiative, dar si angajamentul autoritatilor de a urma reformele demarate, astfel incat cetateanul sa fie beneficiarul final al acestor eforturi. – PROMPT MEDIA