131917 – 13102014 – Procurorii anticoupţie au dispus punerea sub control judiciar a cinci persoane suspectate în dosarul în care este anchetat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Aristotel Căncescu pentru trafic de influenţă şi luare de mită.
Claudia Corina Crăciun, director executiv Direcţia Administraţie Publică Locală din cadrul Consiliului Judeţean Braşov, la data faptelor, se află sub control judiciar, de pe 7 octombrie până pe 5 noiembrie. Aceasta este suspectată de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi tentativă la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, potrivit unui comunicat al DNA.
De asemenea, pe toată durată urmării penale, vor mai fi sub control judiciar Cristian Emil Cirica, acuzat de patru infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru
sine sau pentru altul un folos necuvenit, Mircea Constantin Popa şi Ioan Boţoman care sunt suspectaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
De asemenea, Maria Gheorghieş va fi sub control judiciar fiind acuzată de procurori că a săvârşit infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Şeful CJ Braşov, Aristotel Căncescu, este acuzat, în acest dosar, de luare de mită, trafic de influenţă, cinci infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la tentativă la abuz în serviciu.
Potrivit unui comunicat al DNA, obiectul dosarului îl reprezintă fapte desfăşurate în perioada noiembrie 2006 – noiembrie 2014, fiind legate de activitatea lui Aristotel Căncescu şi Radu Ispas, care şi-au folosit funcţia publică pentru interesele proprii şi ale firmelor SC Gotic SA şi SC Ramb Sistem SRL, respectiv ale persoanelor care reprezentau aceste firme de casă, Ioan Pascu şi Gabriel Bâgiu.
„Aceste două firme deţineau cvasi-totalitatea contractelor derulate cu CJ Braşov, întrucât le erau acordate preferenţial prin încredinţare directă, ca urmare a dispoziţiei inculpatului Căncescu. (…) Infracţiunile de abuz în serviciu în dauna CJ Braşov comise în favoarea SC Ramb Sistem SRL, prin acordarea preferenţială a două contracte în 2007 şi 2008, firmă reprezentată de inculpatul Bîgiu Gabriel, au fost posibile prin abuzul în serviciu exercitat de către inculpatul Căncescu. Din probele administrate până în acest moment al cercetărilor a rezultat bănuiala rezonabilă că, în schimbul decontării abuzive a sumelor de bani în cuantum total de 664.180,54 lei către SC Ramb Sistem SRL, această societate ar fi realizat un teren de tenis la reşedinţa preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov situată în localitatea Râşnov”, se arată în comunicatul DNA. – PROMPT MEDIA