131407 – 18092014 – O nouă editie a Congresului Societatii Romane de Chirurgie Cardiovasculara (SRCCV) se desfasoara la Iasi in perioada 18-21 septemebrie a. c. Desi Societatea Romana de Chirurgie Cardiovasculara are aproximativ 200 de membri, Congresul se bucura de participarea a peste 500 de specialisti deoarece a schimbat conceptul de reuniune stiintifica profesionala, axandu-se pe probleme interdisciplinare si promovand abordarea multidisciplinara a pacientului. Astfel, la eveniment, sunt prezenti participanti din domeniile chirurgiei cardiovasculare, cardiologiei, anesteziei si terapiei intensive, medicinei de familie, asistentei medicale, si, in premiera, din infectiologiel, potrivit unui comunicat al organizatorilor.
“Medicina actuala este marcata, datorita volumului mare de informatii, de o tendinta la supraspecializare a medicului. Chirurgia cardiovasculara este o specialitate extrem de tehnica, care presupune multe ore petrecute in sala de operatie. Totusi, ingrijirea pacientului nu incepe si nu se termina in sala de operatie, ci presupune si un diagnostic foarte exact si un tratament postoperator corect, nu numai al afectiunii cardiovasculare, ci si al multiplelor comorbiditati pe care le au de obicei pacientii,“ a declarat prof. dr. Grigore Tinica, presedintele Societatii Romane de Chirurgie Cardiovasculara.
“Pacientul trebuie privit ca un tot unitar, viziunea si abordarea trebuie sa fie globale, si aici intervine rolul echipei multidisciplinare. Cu medicii infectionisti avem legaturi stranse si in perioada preoperatorie, dar si in perioada postoperatorie. Cu alte cuvinte, fiecare dintre noi avem nevoie de informatiile si experienta colegilor din alte specialitati, doar o munca in echipa putand sa conducǎ la rezultatele dorite.”, a adaugat Grigore Tinica.
Congresul SRCCV 2014 va fi onorat de prezenta elitei chirurgiei cardiovasculare mondiale, invitati din peste 20 de tari. Printre acestia se numara prof. dr. Ioan Pop de Popa, parintele chirurgiei cardiovasculare romanesti, prof. dr. Oztekin Oto, presedintele Societatii Europene de Chirurgie Cardiovasculara, prof. dr. Anatoly Pokrovsky, patriarhul chirurgiei vasculare din Rusia (este si chirurgul cu cea mai mare experienta din lume in boala Takayasu, o afectiune cardiaca foarte rara, fiind inregistrate doar 60 de cazuri in toata lumea), dr. Lucian Lozonschi, medic roman care lucreaza in SUA si care va prezenta o metoda de implantare transcateter a valvei mitrale, fiind o noutate absoluta in intreaga lume (foarte putini chirurgi practica o astfel de metoda, deoarece, pana acum, aceasta a fost realizata doar experimental).
Congresul propune un program stiintific extins care include 23 de sesiuni dintre care, in premiera, o sesiune care se anunta extrem de interesanta “Noi frontiere in chirurgia cardiovasculara” unde invitati din strainatate vor prezenta rapoarte si vor tine conferinte despre noile tehnologii implementate recent in chirurgia cardiovasculara.
Pentru ca succesul interventiei chirurgicale se datoreaza implicarii si profesionalismului asistentului medical, in cadrul Congresului are loc si Simpozionul Asistentilor de Chirurgie Cardiovasculara, ATI si Circulatie Extracorporeala care include 3 sesiuni.
Congresul SRCCV 2014 este insotit de o expozitie medicala specializata la care participa peste 20 de companii medicalecare expun cele mai noi aparate, ustensile si tehnologii in domeniul chirurgiei cardiovasculare. – PROMPT MEDIA