131456 – 22092014 – Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a participat sâmbătă, în calitate de vorbitor principal, la panelul „Close and remote European neighbors: Russia and the United States”, din cadrul Conferinței internaționale „1914-2014 What if Europe fails?”, organizată de Colegiul Noua Europă și dedicată Centenarului Primului Război Mondial.
Cu acest prilej, șeful diplomației române a evidențiat relațiile istorice dintre Europa și Statele Unite ale Americii, precum și comunitatea de valori și principii împărtășită de cele două maluri ale Atlanticului, care au condus la succesul în timp al acțiunii euro-atlantice.
De asemenea, demnitarul român a arătat că opțiunile României de integrare în NATO și UE s-au manifestat natural, reprezentând, în fapt, reîntoarcerea țării noastre în comunitatea democratică a țărilor europene.
În ceea ce privește situația de securitate actuală, ministrul afacerilor externe a apreciat că implicațiile acțiunilor Rusiei impotriva Ucrainei au un impact mai mare decât cel de securitate, pentru care NATO și Aliații au adoptat un răspuns pe măsură, cu prilejul Summit-ului din Marea Britanie. A arătat că, deși Rusia a avut o contribuție importantă la elaborarea normelor de drept internațional, evocând în context Convențiile Titulescu-Litvinov care au definit, în premieră, agresiunea, acțiunile Rusiei împotriva vecinilor au un efect destabilizator și pe termen lung inclusiv asupra ordinii internaționale de drept.
Ministrul Titus Corlățean a mai subliniat că, pentru a face față provocărilor conceptuale și operaționale în etapa următoare, este necesară atât consolidarea politică și militară a UE, cât și întărirea relației transatlantice, cheia de boltă a securității comunității euro-atlantice, potrivit unui comunicat al MAE. – PROMPT MEDIA