Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Arestare de evazioniști

Bucureşti: Arestare de evazioniști

DISTRIBUIȚI

131144 – 05092014 – În urma acţiunilor din data de 4 august a. c. derulate de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi poliţiştii din cadrul Poliţiei Capitalei s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru săvârşirea în formă continuată a infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. De asemenea, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, s-a dispus reţinerea lui Ioan Preda, Nicoleta Preda, Loredana Năftănăilă, Marin Dumitru, Petrică Paraschiv, Bogdan Ciprian Grigoruţ, Alexandru Tudor, Viorel Radu, Ramona Liliana Mirică, Virgil Mirică, Marian Cocu, Adrian Horea Cocu, Marius Bogza, Daniel Vişan şi Angelica Postolache.

De asemenea, s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de Victor Ţene.

“În perioada 2010 – 2013, inc. Preda Ioan şi Preda Nicoleta, în calitate de administratori ai SC T. SRL – au iniţiat, derulat şi participat la circuite evazioniste şi de spălare a banilor prin intermediul cărora, folosindu-se de documente false şi înregistrări contabile fictive, s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale (TVA şi impozit pe profit), transferând sume impresionante în contul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, de unde banii au fost retraşi, în totalitate, în numerar. Prejudiciul produs bugetului de stat de către cei doi inculpaţi se ridică la suma de aproximativ 7,4 milioane de lei. Suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 2,2 milioane de lei. În perioada 2009 – 2014, inc. Dumitru Marin şi Ţene Victor – care controlează SC I.L.C. SRL şi SC D.I.E. SRL – au contractat lucrări de reabilitare termică, dar şi alte lucrări de construcţii – în principal, în urma câştigării unor licitaţii organizate de instituţii publice. Lucrările de construcţii şi reabilitare termică au fost subcontractate pentru sume mult mai mici sau au fost executate cu angajaţii proprii. Ulterior încasării banilor, inculpaţii au transferat în conturile a 9 societăţi comerciale controlate de ceilalţi inculpaţi reţinuţi în cauză, suma totală de 55.647.715 lei, 4.479.785 euro şi 1.082.818 USD (un total de aproximativ 17.000.000 euro). În vederea diminuării obligaţiilor fiscale, inculpaţii au înregistrat în contabilitate achiziţii fictive de la societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă către care au şi transferat sumele de bani. Transferurile erau urmate, în aceeaşi zi sau cel mai târziu a doua zi, de retrageri în numerar de aceeaşi valoare sau de transferuri în conturile alte societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă. Toţi banii transferaţi au ajuns prin persoane de încredere în posesia inc. Dumitru Marin şi Ţene Victor. Sumele astfel obţinute au fost reciclate şi introduse în alte circuite economice şi financiare, în vederea disimulării şi ascunderii originii ilicite a fondurilor”, se arată în comunicat.

Prejudiciul produs bugetului de stat se ridică la aproximativ 35 milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 85 milioane de lei.

14 dintre inculpaţii reţinuţi vor fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, faţă de doi dispunându-se măsura preventivă a controlului judiciar.

De asemenea, se va propune arestarea în lipsă a altor doi inculpaţi care se sustrag de la urmărirea penală. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.