Diavolul se ascunde, însă, în detalii – 130142 – 24072014 – UE evalua impunerea de interdicţii de import a gazului şi petrolului din Rusia, în cazul în care cele mai pesimiste scenarii ar fi devenit realitate, susţine EUobserver, citat de Cursdeguvernare.ro.Un document întocmit de Comisia Europeană la sfârşitul lunii aprilie şi consultat de publicaţia de la Bruxelles, arată că UE are în vedere trei niveluri de sancţiuni, de intensitate crescândă, în cea de-a treia fază a măsurilor punitive împotirva Rusiei. Documentul CE se numeşte “Evaluare a potenţialului impact a măsurilor restrictive împotriva economiei Rusiei asupra UE şi a statelor membre”, iar o parte din acest document descrie trei opţiuni.
Primul scenariu, de intensitate scăzută, conţine şapte paşi: Restricţii privind importurile de “produse de lux ruseşti – diamante, metal preţioase, blănuri, vodcă şi caviar – şi a altor produse alimentare”, restricţii privind anumite bunuri procesate sau intermediare – fertilizatori, chimicale, anvelope, vse, dar nu “componente din oţel sau nucleare”, restricţii privind “importurile şi exporturile de arme”, restricţii privind “exportul de finanţare” pentru industriile de mai sus. În plus, apar şi măsuri deja luate de liderii europeni la ultimul Consiliu European, încă dinainte de doborârea avionului malaezian în care şi-au pierdut viaţa aproape 300 de oameni. Aceste măsuri au fost încadrate într-o fază intermediară dintre faza II şi faza III a sancţiunilor: Punerea pe lista neagră a mai multor persoane şi companii din Rusia, suspendarea granturilor UE pentru proiecte din Rusia și oprirea împrumuturilor Băncii Europene de Investiţii.
Scenariul de “intensitate medie” descrie opt paşi: Intezicerea imporutrilor tuturor categoriilor debunuri intermediare şi procesate, interzicerea importurilor şi exporturilor de “tehnologii cu caracter sensibil şi cu dublă utilizare şi a armelor”, punerea pe lista neagră a şi mai multor persoane din Federaţia Rusă, “restricţii” privind “comeţul şi investiţiile şi serviciile financiare aferente”, restricţii privind “libera circulaţie a capitalului”, restricţii privind transporturile maritime şi rutiere, dar nu şi a celor pe cale aeriană, stoparea investiţiilor şi achiziţiilor ruse în sectorul energetic, interzicerea importurilor de cărbune, dar nu de electricitate și anularea tuturor activităţilor de cooperare.
Potrivit unui expert consultat de EUobserver, Igor Sutyagin, specialist pe Rusia de la un think-tank londonez, aceste măsuri ar provoca reale probleme Franţei. Şi nu numai în privinţa livrării navelor militare Mistral, livrare pe care, în condiţiile actuale, Parisul nu vrea să o sisteze. Franţa produce vizoarele pentru tancurile ruseşti T90, în timp ce firmele europene Thales şi EADS produc componente pentru stateliţii de spionaj ruseşti. Franţa vinde şi echipamente de zbor pentru avioanele ruseşti MiG şi tehnologie eletro-optică cu infraroşu pentru tancuri şi elicoptere.
Anumite măsuri din acest scenariu au fost luate deja: Comisia Europeană a stopat investiţiile Rusiei în sectorul energetic european, prin obligarea Bulgariei de a opri construcţia gazoductului South Stream. În plus în marţea după doborârea avionului MH17, miniştrii de Externe ai UE au ameninţat, în concluziile adoptate după reuniunea de la Bruxelles, că UE va impune sancţiuni pieţelor de capital, apărării, a bunurilor cu dublă utilizare, a tehnologiilor de vârf şi a sectorului energetic. Sa
Scenariul de “intensitate mare” al Comisiei cuprinde cinci paşi: Restricţii pe piaţa de capital, interzicerea unor noi investiţii în Rusia, stricta aplicare a reglementărilor UE privind activele ruseşti în companiile din ţările Uniunii Europene, interzicerea importurilor de gaz și interzicerea importurilor de petrol.
Evaluările SUA arată că UE cumpără 84% din exporturile ruse de gaz şi 76% din cele de petrol. Iar aceste interdicţii ar cauza o gaură la bugetul anual al Rusiei de 300 de miliarde de dolari.
Pe de altă parte, nici efectul asupra ţărilor UE nu este de neglijat: Germania, Italia şi Polonia importă din Rusia o treime din gazul pe care îl consumă. În ciuda evidenţelor, diavolul s-ar putea ascunde în detalii, aşa cum se întâmplă şi în cazul sancţiunilor impuse de Washington.
În cazul europenilor, se vorbeşte tot mai mult de faptul că mpsurile s-ar ptuea aplica doar noilor contracte, ceea ce nu ar împiedica livrarea navelor Mistral de către Franţa, întrucât este un contract semnat anterior impunerii sancţiunilor.
Sanctiunile asupra sectorului financiar, interzicerea posibilităţii finanţării de pe pieţele internaţionale şi restricţii privind sectorul energetic ar putea pune Rusia în vecinătatea Coreei de Nord şi Iranului, în categoria statelor-paria.
Pe de altă parte, un document al ucrainenilor, consultat tot de EUobserver, face europenilor câteva sugestii de izolare a lui Vladimir Putin: Retragerea invitaţiei la summit-ul UE-Asia de la Milano, retragerea invitaţiei de la reuniunea G20 din Australia, reconsiderarea drepturilor Rusiei de a găzdui următorul campionat mondial de fotbal în 2018 sau punerea pe lista organizaţiilor teroriste a separatiştilor din Doneţk şi Lugansk.
UE urmează să anunţe joi noile sancţiuni pe care le are în vedere împotriva Rusiei şi noi nume de persoane şi companii care vor primi interdicţii de călătorie şi cărora le vor fi îngheţate acetivele deţinute în UE.
Oligarhii ruşi din Londra îşi pun averile la adăpost – În condiţiile în care UE urmează să anunţe noi “proscrişi” dintre oligarhii ruşi, iar Marea Britanie este un puternic susţinător al unor sacţiuni mai dure împotriva Rusiei, aceştia îşi mută banii din Londra, susţine The Telegraph, citând informaţii provenite de la cabinetul premierului.
Aliaţii lui Vladimir Putin reacţioneată după ce premierul David Cameron a cerut pedepsirea acestora în urma doborârii avionului malaezian. Oficialii din Downing Street au refuzat să spună care oameni de afaceri ruşi sunt vizaţi, de teamă ca aceştia să nu îşi transfere banii şi activele deţinute în Marea Britanie. Întrebat dacă există deja informaţii privind punerea la adăpost a activelor pe care oligarhii ruşi le au în regat, purtătorul de cuvânt al prmeierului Cameron a afirmat că “măsurile luate cu privire la anumite persoane şi entităţi sunt în strânsă corelaţie cu anumite fluxuri financiare remarcate în Europa şi în Londra”. – PROMPT MEDIA