ANDREEA PAUL: 6 erori ale Guvernului Ponta în execuția bugetară din primele 6 luni ale acestui an
Fără investiții și fonduri europene absorbite, românii nu au locuri de muncă și sunt condamnați să devină cerșetori ai statului asistențial de stânga. Nu se întrevede spațiul necesar pentru reducerea CAS promisă într-un buget ciuntit în punctele esențiale. Investițiile au fost sacrificate masiv pentru cheltuieli publice cu scop electoral. Absorbția publică a fondurilor europene scade în loc să crească în prima jumătate a acestui an. De bugetul bazat pe investiții, promis de premierul Ponta, s-a ales praful, iar de reducerea taxelor pulberea. Îi merge strună în schimb evaziunii fiscale a cărei ascensiune în culisele alegerilor prezidențiale din toamnă nu poate fi oprită nici de PSD, nici de ministrul bine instruit.
Tehnic, execuția bugetară în primul semestru al acestui an are la bază două eșecuri majore: lipsa încasărilor în urma evaziunii tot mai mari și construcția pro-electorala impredictibilă. Evaziunea fiscală a depășit 16% din PIB în estimările oficiale. Rezultatul e vizibil: avem 6 luni de execuție bugetară și 6 erori structurale ale guvernării de stânga în acest an.
Dezvoltare ioc: investițiile publice s-au redus cu peste 21% în primul semestru din acest an față de aceeași perioadă a anului trecut. În loc de acțiuni ferme pentru prioritizarea investițiilor publice și pentru conectarea infrastructurii românești la standardele europene, PSD a ales să le amputeze.
Incredibil: sumele primite de la UE sunt cu aproape 11% mai mici decât cele încasate în primele 6 luni ale anului trecut. Guvernul Ponta se împiedică în birocrația europeană și nu știe nici în 2014 cum să atragă bani europeni, dar se laudă cu puținele fonduri absorbite cu dificultate de actorii privați.
Eșecul măsurilor guvernamentale asupra veniturilor bugetare estimate: încasările din impozitul pe salarii și venituri rămân mult sub așteptări. Acestea au crescut cu numai 0,6% în primul semestru din acest an față de aceeași perioadă a anului anterior. Tot ceea ce a făcut Guvernul Ponta de când este la guvernare a fost să lărgească baza de impozitare și să crească numărul de taxe și tarife, sufocând capacitatea de creare de noi locuri de muncă și de creștere a salariilor oficiale în mediul privat.
Veniturile nefiscale au scăzut cu 11,5% în aceeași perioadă. Sunt venituri în scădere care provin de la regiile publice, societățile naționale autonome sau din valorificarea bunurilor confiscate. Mai trebuie să comentăm în vreun fel performanța managerilor regiilor de stat numiți politic de PSD? Sau jaful deconspirat tot mai des? Vreo speranță pentru administrarea eficientă a bunurilor României?
Veniturile din TVA sunt cu numai 1,9% mai mari decât anul trecut. Guvernul nu reușește să capteze la bugetul statului majorarea consumului care a condus la creșterea economică. Cea mai mare parte din evaziunea fiscală din România provine din TVA, adică 12,2% din PIB, și este în creștere, ne spune recent Consiliul Fiscal. Comisia Europeană estimează că statul pierde anual peste 10 mld. euro anual doar din TVA-ul necolectat. Dacă jumătate din acești bani s-ar investi în educație am ajunge departe. Daca s-ar investi în sănătate s-ar rezolva multe din problemele cu care se confruntă spitalele în ceea ce privește lipsa de medicamente. Cu cealaltă jumătate, de pilda, s-ar putea crește fiecare alocație și indemnizație de creștere a copiilor cu peste 100 euro pe lună, în condițiile în care populația țării scade și îmbătrânește alarmant. Visăm prea mult anul acesta. Avem la guvernare o echipa neprofesionistă de stânga.
Cheltuielile cu bunurile și serviciile au crescut cu 5,7%, adică s-au majorat achizițiile făcute de stat pe banii românilor, de prea multe ori prin contracte atribuite direct clientelei politice. În plus, cheltuielile de personal au crescut cu 3,4% în primele 6 luni din acest an față de aceeași perioadă a anului trecut., fără îmbunătățirea în vreun fel a calității serviciului public pentru români, fără nicio strategie de profesionalizare și diminuare a aparatului birocratic. – PROMPT MEDIA