129781 – 11072014 – UDMR urmează să ia vineri o decizie și să spună dacă mai rămâne la guvernare, după discuțiile eșuate de la începutul săptămânii între preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, premierul Victor Ponta.
Într-o cadrul ședinței Consiliului Permanent al Uniunii, care se va desfășura la Cluj-Napoca, liderii Uniunii vor stabili ce e mai bine de făcut în contextul divergențelor apărute ca urmare a iniţiativei UDMR pentru protecţia minorităţilor naţionale și intervenției MAE la Curtea Europeană de Justiţie, unde maghiarii au contestat decizia Comisiei Europene privind drepturile minorităţilor.
UDMR a amenințat ulterior cu ieșirea de la guvernare.
Ponta a afirmat, la rândul său, că a fost deranjat de faptul că dialogul dintre preşedintele UDMR şi ministrul de Externe a fost unul public şi că nu îşi doreşte ca UDMR să iasă din coaliţia de guvernare. Premierul a precizat însă că, în acest caz, nu ar exista o problemă de majoritate parlamentară.
După întâlnirea eșuată de miercuri, secretarul general al UDMR Kovacs Peter a declarat că nu s-a ajuns la niciun compromis și că urmează o nouă întâlnire.
Premierul a anunțat anterior că se înceracă găsirea de soluții pentru continuarea colaborării în coaliția de guvernare.
Problemele cu UDM au fost generate de poziţia exprimată de România, prin intermediul MAE, în problema iniţiativei UDMR pentru protecţia minorităţilor naţionale.
În acest context, UDMR a ameninţat că iese de la guvernare și că așteaptă ca MAE să-și reconsidere poziția.
„Cele două iniţiative cetăţeneşti privind minorităţile etnice/lingvistice în Uniunea Europeană şi statutul acestora au fost respinse anterior de către Comisia Europeană. Această respingere a ţinut cont de prevederile Tratatului Uniunii Europene cu privire la competenţele naţionale ale statelor membre. Decizia de respingere a celor două Iniţiative cetăţeneşti a fost contestată la Tribunalul Uniunii Europene de către semnatarii lor. Decizia procedurală a statului român de a interveni în aceste cauze la Tribunalul UE vizează prevenirea extinderii pe cale jurisprudenţială a competenţelor UE în domenii care ţin de suveranitatea statelor membre, precum domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. România susţine poziţia principial corectă a Comisiei Europene, potrivit căreia, în acest domeniu, Uniunea Europeană nu are competenţe atribuite în baza dispoziţiilor tratatelor fundamentale”, preciza Titus Corlăţean.
După precizarea MAE, Kelemen Hunor, ministru al Culturii, a declarat că reacţia ministrului de Externe Titus Corlăţean faţă de iniţiativele cetăţeneşti privind statutul minorităţilor în Europa denotă o gândire nu prea potrivită pentru secolul al XXI-lea sau o dorinţa de manipulare. – PROMPT MEDIA