Este timpul ca Europa să pună pe primul plan siguranţa cetăţenilor săi – 130081 – 22072014 – Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni seara, într-un discurs foarte dur la adresa Rusiei și Uniunii Europene (care a întârziat aplicarea unor sancţiuni mai ferme) că Federaţia Rusă este partener al teroriştilor din estul Ucrainei, ţară unde se desfăşoară un “război hibrid”. Aceasta este poziţia României în urma analizei făcută după accidentul aviatic din estul Ucrainei, cu prezentarea ultimelor sancţiuni, stabilite la Consiliul European din 16 iulie. Șeful statului a spus că se trece de la stadiul listei de persoane, la stadiul entităţilor – bănci, companii energetice etc, entităţile fiind societăţile comerciale. Consiliul European a însărcinat Consiliul Afacerilor Externe să găsească forma juridică pentru sancţionarea entităţilor şi transmite Consiliului sarcina de a aproba instrumentele juridice necesare şi de a decide până la sfârşitul lunii iulie cu privire la o primă listă, inclusiv din Federaţia Rusă, a persoanelor şi entităţilor care urmează să fie vizate. Sunt vizate persoane sau entităţi care finanţează teroriştii din estul Ucrainei, care livrează armament teroriştilor. Sunt vizaţi oligarhi, din jurul preşedintelui Vladimir Putin, cât şi din Ucraina. Banca Europeană de Investiţii (unul din marii finanţatori) are interdicţie de a mai semna noi contracte de finanţare cu Rusia. Consiliul European a solicitat ca prin decizia pe care o iau guvernatorii BEI, reprezentanţii statelor membre, să înceteze noi operaţiuni de finanţare în Rusia. Comisia Europeană a primit sarcina să prezinte proiectele de cooperare Rusia – UE, cu finanţare a Uniunii sau comună, care trebuie suspendate până la sfârşitul lui iulie.
Despre situaţia din Ucraina, președintele României a spus că în estul Ucrainei se desfăşoară un război hibrid, termenul potrivit pentru situaţia din Doneţsk şi Lugansk. ”Este un război prin interpuşi, purtat de Federaţia Rusă, care foloseşte tot felul de etnici, ceceni, transnistreni, cazaci şi alte entităţi pe care le plasează în estul Ucrainei, pentru a-i sprijini pe separatişti. De asemenea, avem de-a face şi cu un război de gherilă urbană, cu un război de insurgenţă, al cetăţenilor ucraineni de naţionalitate rusă. Există şi acţiuni etroriste frecvente – cu luări de ostatici, utilizarea scuturilor umane. Avem de-a face şi cu un război informaţional, parte a unui război clasic”.
Potrivit analizei României, primii responsabili pentru doborârea avionului malaesian sunt teroriştii care ocupă Doneţk şi Lugansk, şi în mod egal vina aparţine Federaţiei Ruse. ”Federaţia Rusă a devenit un partener al acestor terorişti, le-a pus la dispoziţie sprijin politic, specialişti şi echipamentul necesar executării loviturii. Fed Rusă este partenerul acestor terorişti. Din păcate, Federaţia Rusă este parte a conflictului din estul Ucrainei”.
Referitor la actul terorist care a dus la uciderea celor 298 de persoane, responsabilitatea, în urma analizei şi a informaţiilor pe care le avem, aparţine direct grupării teroriste din estul Ucrainei, care a executat atacul, a explicat președintele Băsescu. ”În mod egal, Federaţia Rusă, care a pus la dispoziţie armamentul, este parte a actului terorist. Am luat notă de declaraţia preşedintelui Putin de a nu politiza, dar preşedintele Vladimir Putin nu poate fugi de responsabilitatea punerii la dispoziţie a specialiştilor şi echipamentelor folosite”.
Traian Băsescu a susținut că UE putea să facă mai mult și că sancţiunile trebuiau introduse de multă vreme, să fie aspre, economice, să descurajeze lejeritatea cu care Federaţia Rusă alimentează conflictul generat de terorişti în estul Ucrainei. ”Întotdeauna au fost argumente: o ţară are investiţii mari, alta are de livrat echipamente sofisticate, alta e dependentă de gaze, altele pur şi simplu au spus că e bine să fie bine şi cu UE şi cu Rusia, şi să ai o poziţie moale. Cu certitudine, argumentele economice sunt foarte importante, dar în UE vorbim despre valori. Orice politician european vă va vorbi despre valori şi aş vrea să ştiu care este cea mai mare valoare a UE? Nu cumva cetăţeanul european, siguranţa cetăţeanului eruopean? Sigur că bunăstarea se asigură din economic, dar s-a ajuns la un punct în care am avut de optat între siguranţa cetăţenilor şi inetresele economice. Este timpul ca Europa să pună pe primul plan siguranţa cetăţenilor săi. Nu consider că viaţa celor 298 de cetăţeni europeni este mai preţioasă decât cea a amărâţilor de ucraineni, din est. Dar, acum suntem în faţa unei realităţi. Dacă noi, în Consiliu, eram fermi, n-am fi putut lua măsurile de descurajare în timp util? Vin la partea a doua. Astăzi este Ucraina, se ajunge la graniţa balticilor, a Poloniei, la graniţa cu România. Cred că Europa trebuie să vină în practică la valorile ei reale, plecând de la valoarea cea mai importantă, siguranţa oamenilor, iar Rusia trebuie tratată prin această prismă, chiar dacă avem pierderi economice consistente. A aplica cu mănuşi măsurile din etapa a treia e o eroare. Cu cât întârziem mai mult, cu atât vom plăti mai scump neluarea măsurilor de stopare a entuziasmului domnului Putin de a-şi recuceri imperiul URSS”. – PROMPT MEDIA