129992 – 17072014 – ”Nu există o libertate a presei fără o libertate a omului de presă. A sancționa prin încetarea contractului de muncă o opinie a unui jurnalist emisă în timpul exercitării atribuțiilor sale profesionale ar mai putea fi înțeleasă, deși chiar și atunci aș avea rezerve în a aproba un astfel de gest. A concedia însă un om de presă pentru niște afirmații făcute în afara timpului său de muncă, afirmații care nu angajează decât jurnalistul respectiv iar nu entitatea de presă a cărei angajat este, mi se pare un abuz, indiferent de explicațiile care ne sunt oferite”, precizează deputatul Radu Zlati, într-un comunicat de presă prin care apără libertatea de exprimare a jurnalistului Cristian Citre, concediat în urma unei postări pe contul privat de FB.
Precizând că nu dorește să se implice în modul în care se vor derula relațiile dintre jurnalist și angajator, deputatul liberal apreciză că ”Libertatea presei este una dintre puținele drepturi pe care societatea românească le-a câștigat prin revoluția din 1989, drept care a rămas mai mult sau mai puțin nealterat de-a lungul celor 25 de ani de democrație, dintre care unii au fost de ”democrație originală.”
Libertatea presei implică și libertatea oamenilor de presă de a se exprima în forme mai acide la adresa oamenilor politici, cu sau fără o justificare a formelor de limbaj folosite. Asta deoarece actul jurnalistic nu presupune doar un exercițiu automat de transmitere a informațiilor, ci și pe acela de prelucrare personală a acestora precum și de transmitere în forme specifice personalității, individualității omului de presă”.
Zlati reamintește că în viața sa privată, în manifestările sale sociale sau politice, jurnalistul este și trebuie să rămână liber: ”Liber să se manifeste: liber să acționeze, liber să își manifeste opiniile în forma pe care o dorește, liber, inclusiv, să greșească”.
”Faptul că o entitate de drept privat sancționează activitatea socială (iar nu profesională) a unui angajat, apărând astfel un reprezentant al clasei politice, mi se pare în consecință un abuz care, sper, nu va fi transformat într-un uz. Excesul de zel al unui organism privat, de presă sau nu, poate deschide calea exceselor de zel din partea unor instituții de stat. Și de la darea afară a conștiințelor incomode putem ajunge, destul de ușor, la faimoasele ”arestări de vineri” ale unui regim de care ne-am debarasat prin alegerile din 2004”, se mai arată în comunicatul deputatului liberal.
Reamintim că jurnalistul Cristian Citre a postat pe contul personal de FB un mesaj critic la adresa atitudinii premierului Victor Ponta la recenta întâlnire, de la Cotroceni, cu președintele Traian Băsescu. Postarea nu a fost apreciată de conducerea editorială a postului pentru care lucra, care a decis concedierea jurnalistului. – PROMPT MEDIA