Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Guvernul a aprobat “electorata”

Bucureşti: Guvernul a aprobat “electorata”

DISTRIBUIȚI

129405  – 26062014 – Guvernul a aprobat joi schema fiscala menita sa ajute persoanele care intampina dificultati la plata ratelor la banci. Schema de ajutor fiscal pentru debitori, cunoscuta in spatiul public drept „electorata” va fi aplicata doar in cazul persoanele cu venituri din activitati dependente sub 2.000 de lei pe luna, iar deducerea din venitul lunar impozabil va fi de 900 de lei, restructurarile fiind permise pana la finele lui 2015, conform ultimului proiect initiat de Ministerul Finantelor.

„Se propune revizuirea sistemului de acordare a deducerilor pentru persoanele fizice care desfasoara o activitate dependenta si care realizeaza venituri din salarii, la functia de baza, in sensul acordarii unei deduceri speciale lunare pentru credite restructurate ce va fi luata in calcul la stabilirea bazei impozabile.

Pentru a beneficia de deducerea speciala lunara pentru credite restructurate, contribuabilii respectivi trebuie sa realizeze venituri brute din salarii prevazute la art. 55 altele decat alin. (2) – (4), la functia de baza sau venituri brute din pensii de pana la 2.000 lei, inclusiv, in fiecare luna a perioadei impozabile in care se acorda deducerea”, se explica in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta.

Astfel, deducerile nu vor fi aplicate si pentru alte forme de venituri, altele decat cele obtinute din activitati dependente, din functia de baza.

Schema fiscala este optionala atat pentru debitor, cat si pentru creditor si se va aplica pentru clientii care solicita restructurare la banci si la institutiile financiare nebancare (persoane juridice romane si sucursalele institutiilor financiare straine) inscrise in Registrul General de la BNR.

Deducerea se acorda lunar, incepand cu drepturile reprezentand venituri din salarii si pensii aferente lunii ianuarie 2016, pentru o singura sursa de venit si reprezinta rata din perioada de prelungire a duratei initiale a creditului, dar nu mai mult de 900 lei, in anumite conditii, pe baza documentelor justificative emise de imprumutator.

Restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionand aplicarea doar la creditele fara intarzieri la plata sau cu intarzieri de cel mult 90 de zile.

In varianta elaborata initial, restructurarea creditelor trebuia sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate si nu cu mai mult de 500 de lei (sau echivalentul in lei aferent valutei in care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului supus restructurarii, pentru o perioada de cel mult doi ani. Deducerea fiscala era limitata la 500 de lei pe luna.

Restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele cerinte: sa fie acordata pentru credite care nu inregistreaza intarzieri la plata sau care au intarzieri la plata de cel mult 90 de zile; sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate a obligatiilor lunare de plata ale debitorului, aferente creditului supus restructurarii, inclusiv valoarea indexarii acestuia, dar nu cu mai mult de  900 de lei, indiferent daca imprumutul respectiv a fost acordat in lei sau in valuta, pentru o perioada de maxim doi ani; sa asigure prelungirea duratei initiale a creditului cu perioada pentru care se diminueaza obligatiile de plata conform lit.b); suma reprezentand diminuarea prevazuta la lit. b) si pretul finantarii aferent acesteia sa fie distribuite uniform pe o durata echivalenta cu cea   pentru care a fost acordata diminuarea obligatiilor de plata, incepand cu data de la care nu mai opereaza diminuarea respectiva, prevazuta la lit. b); rata dobanzii aferenta obligatiilor de plata din perioada de prelungire a duratei initiale a creditului (lit. c) nu poate fi mai mare decat rata dobanzii prevazuta de contract la data solicitarii acordarii restructurarii; imprumutatorul nu poate majora rata dobanzii sau alte costuri aferente finantarii si nici impune alte costuri, altfel decat era prevazut in contract la data solicitarii restructurarii.

Restructurarea reglementata poate fi acordata o singura data unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, cu conditia ca suma totala amanata la plata sa se incadreze in limita valorica de 900 de lei pe luna.

Titularii creditelor restructurate au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere speciala pentru credite, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile, numai pentru veniturile din salarii realizate la locul unde se afla functia de baza, se precizeaza in proiect.

Prin aplicarea schemei, Finantele estimeaza un minus de incasari din impozitul pe venit de 975 de milioane de lei in 2016 si 1,01 miliarde de lei in 2017. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.