129265 – 20062014 –ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent dezaprobă modificările aduse de CNA propriului Regulament de Organizare și Funcționare (ROF) în ședința din 19 iunie 2014 deoarece restrâng nejustificat accesul publicului la informații privind activitatea Consiliului.
Cele două organizații cer membrilor CNA să revină asupra deciziei , readucâd ROF-ul în linie cu obligațiile legale și în respectul statutului de garant al interesului public pe care CNA îl are prin lege.
Conform modificărilor, “Ședințele publice ale Consiliului sunt înregistrate prin sistemul propriu al instituției. Înregistrările pot fi consultate, la cerere, dar nu pot fi copiate sau reproduse.” ; “Este interzisă transmisă în direct a ședințelor Consiliului, fără acordul pracestea ealabil al CNA. Acordul se dă prin vot, în situații speciale, cu respectarea prevederilor art. 15 alin. (1) din Legea 504/202.” Majoritatea membrilor au votat împotriva transparenței și a deschiderii instituției față de public.
ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent critică decizia CNA de a îngreuna accesul jurnaliștilor și al publicului la ședințele publice, prin introducerea acreditărilor și a anunțului prealabil, considerând că acesta este un pas înapoi față de regimul actual. Raportul MCV a recomandat CNA consolidarea activității, iar aceste măsuri vin împotriva unei astfel de recomandări, cu atât mai mult cu cât nu există o justificare obiectivă pentru impunerea unor astfel de restricții.
Restrângerea și condiționarea dreptului presei de a transmite live sau de a difuza imagini din cadrul ședințelor nu are altă justificare decât teama membrilor de a lăsa publicul să le judece activitatea, modul de a vota și comportamentul în cadrul ședințelor. Aceste măsuri știrbesc credibilitatea și așa puternic diminuată a instituției și vor alimenta suspiciunile privind modul de funcționare a instituției.
Discuțiile din ședințele publice ale CNA sunt acoperite de legea liberului acces la informațiile de interes public, fiind informații care rezultă din activitatea instituției publice. Limitarea multiplicării și reproducerii lor contravine spiritului legii 544/2001 și angajamentului României față de principiile guvernării deschise.
În solicitarea transmisă în urmă cu două zile Consiliului prin care solicita transmiterea live, pe site-ul propriu a ședințelor CNA, ActiveWatch suținea că “este în interesul instituției să dea dovadă de cât mai multă transparență în fața publicului, iar membrii Consiliului trebuie să accepte că statutul de demnitari publici presupune și o protecție mai redusă a dreptului la propria imagine. Transmiterea live a ședințelor poate fi și un instrument de responsabilizare a membrilor CNA, de creștere a calității dezbaterilor din cadrul acestor ședințe, precum și un instrument prin care publicul poate judeca obiectiv argumentele expuse și modul în care membrii votează, contribuind astfel la creșterea credibilității acestei instituții.” ActiveWatch reia cererea adresată în urmă cu două zile instituției, ca ședințele Consiliului să fie transmise live pe site-ul instituției. – PROMPT MEDIA