129095– 15062014 – Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici se află într-o vizită oficială în Republica Austria. Oficialul român s-a întâlnit cu dr. Stefan Steiner, șeful departamentului de integrare din cadrul Ministerul austriac al Afacerilor Externe, cu care a discutat despre relațiile existente între cele două țări, despre rolul pe care îl au schimburile culturale și educaționale în mai buna cunoaștere și integrare a comunității românești în Austria, potrivit unui comunicat al MAE. În acest sens, dr. Stefan Steiner a precizat că, în Austria, comunitatea românească este bine integrată, iar la acest lucru au contribuit foarte mult educația și cultura.
„Diversitatea în unitate este importantă în acest moment și ne ajută să ne cunoaștem mai bine”, a declarat dr. Stefan Steiner.
La rândul său, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a menționat că una dintre prioritățile mandatului său este păstrarea identității naționale în rândul comunităților românești din afara granițelor.
„Cultura și biserica îi țin pe români uniți în jurul limbii române, în paralel cu integrarea deplină în societatea austriacă. O bună cunoaștere și înțelegere a propriei limbi, a propriei culturi, este de natură să contribuie la păstrarea și cultivarea spiritului național”, a declarat Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni.
Cei doi oficiali au discutat despre proiectele pe care Austria le susține și dezvoltă în acest sens pentru comunități și despre modalitățile de îmbunătățire a schimburilor educaționale.
„Apreciez că dialogul cultural viu între comunitățile care își înțeleg și respectă diferențele trebuie încurajat. Îmi exprim convingerea că dialogul intercultural reprezintă un exercițiu necesar și de mare relevanță pentru afirmarea unui profil identitar pozitiv al comunităților românești, în contextul unui nivel scăzut de vizibilitate a valorilor românești în rândul publicului din alte state”, a declarat ministrul delegat pentru românii de pretutindeni.
Oficialul român s-a întâlnit și cu reprezentanții Ligii Studenților Români din Străinătate – filiala Austria, cu care a discutat despre proiectele pe care aceștia le dezvoltă împreună cu statul gazdă, dar și cu instituții din România.
Ministrul Bogdan Stanoevici i-a felicitat pe reprezentanții Ligii Studenților Români din Străinătate – filiala Austria, pentru faptul că și-au afirmat cu seriozitate rolul de mesageri ai culturii românești în workshop-urile „În ochii celorlalți”, organizate împreună cu Ambasada României la Viena, în cadrul cărora tinerii austrieci au avut posibilitatea de a-și testa cunoștințele despre România, dar și de a se familiariza cu elemente românești de profil, din perspectiva tinerei generații.
Totodată, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a precizat că tinerii reprezintă o punte de legătură importantă între țara de origine și statul gazdă, un vector românesc de imagine cu mare valoare la nivel european.
Oficialul român s-a întâlnit și cu reprezentanții comunității românești din Austria. În cadrul discuțiilor au fost reiterate o serie de deziderate comune: consolidarea identității românești printr-o serie de proiecte comune, necesitatea organizării de cursuri de limbă, cultură și civilizație românească la nivelul asociațiilor și parohiilor românești de pe teritoriul Austriei, organizarea de acțiuni culturale în colaborare și cu sprijinul autorităților locale din Austria, care să confere o mai bună vizibilitate evenimentelor cu protagoniști români și originari din România.
Vizita ministrului delegat pentru românii de pretutindeni mai cuprinde o întâlnire cu reprezentanții mediului asociativ românesc și cultelor religioase din Graz și Knittelfeld. Oficialul român va participa și la manifestările organizate la Viena cu prilejul marcării a 125 de ani de la moartea marelui poet Mihai Eminescu. – PROMPT MEDIA