128114 – 06052014 – Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, se află deja la Viena, la Comitetul miniştrilor de externe ai Consiliului Europei. După cum se ştie, cu câteva săptămâni în urmă, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a luat decizia de a suspenda participarea parlamentarilor ruşi la sesiunile plenare, până la sfârşitul acestui an, ca semnal clar al poziţiei majorităţii APCE faţă de încălcarea principiilor acestei organizaţii de către Rusia prin alipirea Crimeei.
Întâlnirea se va centra pe situaţia din Ucraina şi, desigur, pe latura legată de drepturile omului, potrivit Radio România Actualităţi.
Nu întâmplător, la Moscova, a fost dată publicităţii astăzi o Cartă albă cu privire la încălcarea drepturilor omului în Ucraina, de la sfârşitul lui noiembrie anul trecut până în luna martie, adică din momentul începerii protestelor împotriva fostei puteri.
În ceea ce priveşte prezenţa şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, la Viena, acesta este un dublu semn: un prim semn că Rusia face o distincţie clară între cooperarea cu Consiliul Europei în cadrul dimensiunii sale parlamentare, e vorba de APCE, şi colaborarea cu instituţia Consiliului Europei propriu-zisă.
Prezenţa lui Lavrov la Viena arată că Rusia speră şi contează pe valorificarea potenţialului acestei instituţii în reglementarea crizei din Ucraina.
De altfel, acest lucru rezultă şi din prefaţarea acestei vizite de către Ministerul rus de Externe într-un comentariu potrivit căruia autorităţile de la Kiev vor trebui să pună capăt folosirii forţei împotriva populaţiei paşnice, inclusiv să anuleze restricţiile impuse activităţii mass media şi circulaţiei între Rusia şi Ucraina, care contravin principiilor de bază ale Consiliului Europei.
Totodată, Rusia susţine valorificarea potenţialului acestuia în vederea realizării reformei constituţionale, considerând că Consiliul are obligaţia să ceară Kievului – pe care comunicatul oficial al Moscovei îl numeşte „actualele autorităţi de facto de la Kiev” – să respecte necondiţionat acordul de la Geneva privind dezescaladarea tensiunilor şi pregătirea pe baza dialogului comprehensiv între părţile ucrainene a noii constituţii,
De asemenea, acestui scop, consideră Rusia, trebuie să-i fie subordonate şi eforturile grupului consultativ internaţional, pe care Consiliul Europei l-a înfiinţat în vederea investigării infracţiunilor comise în Ucraina începând cu 30 noiembrie 2013, data începerii protestelor.
Aceste afirmaţii denotă faptul că Rusia încearcă, pe linie diplomatică, să internaţionalizeze criza în vederea determinării părţilor ucrainene ale conflictului să se aşeze la masa negocierilor.
Viceministrul Grigori Karasin a spus că Rusia doreşte ca părţile ucrainene, respectiv puterea de la Kiev şi reprezentanţii regiunilor, cei care doresc reforma constituţională, adică reprezentanţii regiunilor din sud-est, să se aşeze la masa de tratative şi sa discute viitoarea organizare statală a Ucrainei.
Formatul – a spus el – nu este important, important este ca cele două părţi să fie părţile ucrainene.
Cu alte cuvinte, este un mesaj adresat inclusiv recentei iniţiativei germane privind convocarea unei Geneva 2 în legătură cu Ucraina, o nouă conferinţă în formatul Rusia – SUA – Ucraina şi Uniunea Europeană, care să discute situaţia actuală. – PROMPT MEDIA