Acasă Economie Suceava: Contrabandiști coordonați de un preot

Suceava: Contrabandiști coordonați de un preot

DISTRIBUIȚI

127968 – 28042014 –  DNA Suceava a început urmărirea penală faţă de 39 de persoane pentru abuz în serviciu, luare de mită, fals intelectual, şi folosirea în orice mod de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. În dosar sunt implicați 16 inspectori şi lucrători vamali de la Biroului Vamal Siret, un consilier din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi, 16 poliţişti de frontieră de la IJPF Rădăuţi, precum şi 6 persoane care făceau contrabandă cu ţigări din Ucraina în România prin Vama Siret.

Procurorii susțin că există probe că între august 2008 și martie 2009, Dumitru Horga, preot la Cândeşti (Botoşani) a iniţiat şi coordonat contrabanda cu ţigări din Ucraina a unui grup infracţional organizat, cu sprijinul cointeresat al unor poliţişti de frontieră şi lucrători vamali.

Grupul s-a constituit în aceeaşi perioadă în care inculpatul Daniel Nădejde a fost cooptat de Dumitru Horga Dumitru şi Dumitru Daniel Sofronie (al cărui copil a fost botezat ulterior de    comisarul Nelu Fediuc), pentru a se deplasa periodic în Ucraina şi pentru a participa la introducerea în România a unor cantităţi importante de ţigări cu sustragerea de la plata taxelor

vamale. În acest scop i s-a adus la cunoştinţă că, pentru a i se permite intrarea în ţară cu astfel de produse, trebuia să cotizeze lunar cu 200 dolari, banii urmând să ajungă la comisarul Fediuc prin intermediul lui Horga. De asemenea, conducătorul grupului asigura finanţarea necesară pentru cumpărarea ţigărilor din Ucraina, folosind sume de bani în valută date de către o persoană din anturajul său, cunoscută cu preocupări pe linie de cămătărie şi pe care Horga l-a contactat prin intermediul lui Fediuc.

Horga şi Sofronie l-au cunoscut pe Fediuc, şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret şi ulterior numit şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, “cultivând” cu acesta o “relaţie de prietenie”  bazată iniţial pe oferirea unor “atenţii” constând în bunuri materiale (produse alimentare şi băuturi) şi cadouri cu ocazia sărbătorilor de iarnă de la finele anului 2007.

Din probele administrate a reieşit că Horga susţinea că are relaţii în mediul politic şi din conducerea I.J.P.F. Botoşani, iar Fediuc se prevala de legătura de prietenie şi relaţiile în rândul conducerii D.P.F. Rădăuţi, I.J.P.F. Suceava şi conducerea I.G.P.F..

Mai mult, la iniţiativa lui Horga, în ianuarie 2009, Fediuc devine cumătru cu Sofronie (naş de botez pentru unul dintre copii acestuia).

Astfel, grupul infracţional a ajuns să fie cunoscut de poliţiştii de frontieră, dar şi de vameşii din cadrul Biroului Vamal Siret ca fiind “oamenii lui Fediuc”. Astfel, cei în cauză beneficiau de un tratament preferenţial la trecerea prin Punctul de Trecere a Frontierei (P.T.F) Siret, pe baza oferirii unor atenţii celor aflaţi în serviciu, precum şi a unor “comisioane” date poliţistului de frontieră care era de serviciu şi se ocupa de controlul documentelor – suma de 50 lei, respectiv vameşului care efectua controlul vamal pe sensul de intrare – suma de 100 lei. De asemenea, membrii grupului aveau acces la informaţii privind planificarea în serviciu a lucrătorilor, a controalelor ulterioare pe arterele de circulație efectuate de D.R.A.O.V. Iaşi, I.P.J. şi I.J.P.F. Suceava sau Garda Financiară Suceava.

Toate transporturile au fost efectuate cu autoturisme folosite sau proprietate a membrilor grupului respectiv.

Fiecare transport s-a efectuat pe baza informaţiilor furnizate de Fediuc cu privire la planificarea în serviciu a lucrătorilor din P.T.F. Siret (aprobă planificările şi inclusiv componenţa turelor de serviciu), fiind preferate turele conduse de Sorin Strugar, Octavian Cuzencu şi Virgil Jitariuc, din cadrul S.P.F. Siret, şi respectiv şefii de tură Tudor Ciornei şi Sorin Șcladan din cadrul B.V. Siret.

Din actele premergătoare efectuate până în prezent rezultă că membrii grupului se informau cu privire la existenţa unor echipe de control din cadrul D.R.A.O.V. Iaşi, precum şi a altor echipe din cadrul altor instituţii cu atribuţii de control în zona de frontieră. Informaţiile erau furnizate atât de Fediuc cât şi de poliţiştii de frontieră şi vameşii aflaţi în serviciu la P.T.F. Siret.

După introducerea în ţară, ţigările au fost revândute cu precădere unor distribuitori din municipiul şi judeţul Botoşani, dar şi în județul Suceava, prin intermediul unor apropiați ai lui Horga.

În perioada august 2008 – februarie 2009, membrii grupului au introdus în România, cu sprijinul comisarului Fediuc şi a persoanelor pe lângă care acesta intervenea (poliţişti de frontieră de serviciu în P.T.F. Siret şi vameşi din cadrul B.V. Siret), cantitatea de 286.240 pachete de ţigări

de provenienţă Ucraina sens în care au efectuat 35 transporturi prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, judeţul Suceava.

Ca urmare a activităților infracționale desfășurate s-a stabilit un prejudiciu cauzat bugetului de stat, constând în valoarea în vamă a ţigaretelor şi a taxelor vamale şi fiscale aferente, în valoare totală de 1.519.891 lei (din care 226.647.00 lei valoare în vamă şi 1.293.244 lei taxe vamale şi fiscale).

Pentru a-și asigura monopolul distribuţiei de ţigări din Ucraina pe raza județului Botoşani, precum şi pentru a majora cantităţile de ţigări ce urmau a fi trecute prin P.T.F. Siret şi implicit câştigurile realizate din comercializarea acestora, la iniţiativa lui Horga, dar şi a relaţiilor conflictuale apărute între Fediuc şi un ofițer de poliție, șef de tură aflat în subordinea inculpatului, cei doi au hotărât îndepărtarea din circuitul de contrabandă unor așa ziși competitori (în fapt alte

persoane care se ocupau de contrabanda cu țigări în aceeași zonă). Astfel, unul dintre aceștia a fost depistat și sancţionat contravenţional cu suma de 5.000 lei şi confiscarea, din autoturismul acestuia, a cantităţii de 200 pachete de ţigări, iar altul a fost sancționat prin confiscarea cantităţii de 666 pachete de ţigări şi aplicarea unei contravenţii în valoare de 5.000 lei. – . PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.