Acasă Sud-Vest Mehedinti Mehedinţi: Preşedintele CJ Mehedinţ, mai multe infracţiuni

Mehedinţi: Preşedintele CJ Mehedinţ, mai multe infracţiuni

DISTRIBUIȚI

127380 – 03042014 – Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Mehedinti, Adrian Duicu, a fost retinut de procurorii DNA pentru mai multe infractiuni, printre care si faptul ca ii obliga pe primarii din judet sa cumpere ”urari de Craciun” la televiziunea sa, fiecare platind cate 600 de lei.

Odata cu Adrian Duicu au mai fost retinuti Stefan Ponea, seful IPJ Mehedinti, si Constantin Popescu, om de afaceri si presedintele PSD Orsova.

Presedintele CJ Mehedinti este acuzat de trafic de influenta, cumparare de influenta, instigare la dare de mita, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz in serviciu si folosirea influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite, potrivit unui comunicat al DNA.

Seful Politiei Mehedinti este acuzat de trafic de influenta si cumparare de influenta, iar presedintele PSD Orsova este acuzat ca si-a folosit influenta si autoritatea in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite.

Procurorii sustin ca in perioada martie-iunie 2013, Duicu i-a spus lui Ponea ca are influenta asupra unor membri ai Guvernului, functionari publici din Ministerul de Interne si chiar asupra sefului IGPR, promitandu-i ca isi va folosi aceasta influenta pentru ca el sa fie mentinut la sefia Politiei Mehedinti, iar ulterior promovat intr-o functie de conducere in IGPR.

Mai mult, el a promis si ca un „membru al familiei” lui Ponea va fi numit intr-o functie de conducere in Ministerul Public.

Pe de alta parte, Duicu a promis ca isi va exercita influenta asupra membrilor Consiliului Local al municipiului Orsova, pentru a-i determina sa aprobe scoaterea din domeniul public si concesionarea, catre o alta persoana din familia lui Ponea, la un pret „convenabil”, a doua suprafete de teren din centrul municipiului Orsova. Acest lucru s-a si intamplat, cu ajutorul presedintelui PSD Orsova.          Ca urmare a exercitarii influentei, consilierii locali au votat scoaterea din domeniul public si concesionarea celor doua suprafete de teren. Cele doua suprafete de teren erau inscrise in cartea funciara a localitatii Orsova ca apartinand domeniului public al Statului Roman, prin urmare, ele nu puteau fi trecute in domeniul privat al localitatii Orsova (si apoi concesionate) ; in aceste imprejurari, folosul obtinut prin dobandirea acestor doua suprafete de teren in conditiile aratate, este unul necuvenit, obtinut prin nesocotirea prevederilor legale care reglementeaza regimul juridic al proprietatii publice, se arata in comunicatul DNA.

Adrian Duicu i-a cerut la schimb sefului Politiei Mehedinti sa il determine pe judecatorul care judeca o anumita cauza sa pronunte o hotarare care sa ii fie favorabila, in sensul anularii

raportului Agentiei Nationale de Integritate care il viza personal. Judecatorul avut in vedere era sora lui Stefan Ponea, Adina Ponea, care este chiar presedintele Sectiei de contencios administrativ si fiscal a instantei care avea de solutionat cauza respectiva.

O a doua infractiune de care este acuzat Adrian Duicu s-a produs la data de 16 ianuarie 2014, cand acesta i-a cerut directorului postului de televiziune locala pe care il controleaza sa determine alte persoane sa-i ofere unei asistente in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Mehedinti o suma de bani, in schimbul eliberarii unei adeverinte medicale si, totodata, sa filmeze cu o camera ascunsa momentul in care asistenta ar fi primit aceasta suma de bani. In ciuda insistentelor, asistenta a refuzat sa primeasca banii.

A treia infractiune s-a produs in perioada mai-septembrie 2013. Adrian Duicu si alti doi functionari publici au permis unor persoane neautorizate (reprezentantii unui furnizor de echipamente medicale si ai unei societatii de leasing) accesul la informatii care, la acel moment, nu erau destinate publicitatii, in contextul in care la Spitalul Judetean de Urgenta Turnu Severin incepea o procedura de achizitie publica, la care au participat si cei doi agenti economici favorizati. Acestia au fost declarati castigatori in urma unor operatiuni publice, cu toate ca oferta lor a fost dezavantajoasa tehnic si financiar pentru spital.

Cea de-a patra infractiune a fost comisa in perioada martie-iunie 2013, cand Adrian Duicu i-a determinat pe doi functionari publici din institutii din judetul Mehedinti sa efectueze un control la un anumit operator economic, astfel incat acesta sa isi inceteze activitatea. Desi acesta nu incalca legea, el a primit sanctiuni pecuniare semnificative.

Ulterior, la 4 aprilie 2013, Duicu si-a folosit autoritatea si influenta de presedinte CJ Mehedinti dar si de presedinte PSD Mehedinti, astfel incat unul dintre cei doi functionari publici pe care el ii proteja sa nu fie sanctionat. „In acest sens, Duicu Ioan-Adrian i-a solicitat sefului institutiei publice centrale (aflate in subordinea ministerului condus de un membru al partidului politic din care face parte si Duicu Ioan-Adrian) sa inceteze controlul intern care-l viza pe protejatul sau”, se arata in comunicatul DNA.

A cincea infractiune de care este acuzat Duicu s-a produs in luna ianuarie 2014, cand acesta i-a facut pe doi subordonati sa ii puna la dispozitie unui protejat de-al sau subiectele pentru un concurs pentru ocuparea unei functii de sef serviciu la CJ Mehedinti, concurs care a fost castigat de protejatul lui Duicu.

Pe de alta parte, procurorii il mai acuza pe Duicu ca in luna decembrie, 2013, inainte de sarbatori, si-a folosit influenta si autoritatea de presedinte al CJ Mehedinti si presedinte PSD Mehedini, pentru a obtine foloase necuvenite pentru doua posturi de televiziune locala pe care le controleaza.

„Folosul necuvenit obtinut de cele doua societati comerciale a constat in sumele de bani (aproximativ 60.000 lei) obtinute ca urmare a faptului ca Duicu Ioan-Adrian a impus, prin intermediari, tuturor primarilor si tuturor functionarilor publici cu functii de conducere de pe raza judetului Mehedinti, sa plateasca contravaloarea unor ‘urari’ care aveau sa fie difuzate (sub forma unor anunturi scrise pe ‘burtiera’ ecranului) la cele doua posturi de televiziune. Concret,

fiecare persoana careia i s-a impus plata unor astfel de ‘urari’ a trebuit sa plateasca suma de 600 lei”, se arata in comunicatul DNA.

Adrian Duicu, Stefan Ponea si Constantin Popescu au fost retinuti la data de 3 aprilie pentru 24 de ore si urmeaza sa fie prezentati cu propunere de arestare preventiva pe o perioada de 30 de zile la Curtea de Apel Bucuresti. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.