127947 – 28042014 – Peste 40 de medici din aproape toate localitățile din Ilfov au participat vineri, 25 apilie, la Palatul Știrbey din Buftea, la simpozionul cu tema ”Boala cardiacă ischemică în practica medicului de familie”, organizat de Jurnalul de Ilfov și Colegiul Medicilor Ilfov. Evenimentul s-a bucurat și de prezența unor cadre medicale de prestigiu din marile centre universitare, de conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Ilfov și a reprezentanților Conisliului Județean Ilfov. Scopul simpozionului a fost îmbunătățirea calității vieții pacienților și scăderea mortalității prin bolile cardiovasculare în județul Ilfov. Lucrările s-au desfășurat cu participarea extraordinară a dr. Clara Alexandrescu, Centre Cardio Thoracique de Monaco, a dr. Diana Zamfir de la Spitalul de Urgență, a șefilor de lucrări – dr. Raluca Trifănescu de la Institutul Parhon și respectiv și a dr. Carmen Gherghinescu din cadrul Spitalului Universitar București.
Specialiștii i-au îndrumat pe medicii de familie prezenți la eveniment cum să abordeze, să monitorizeze și să participe la instituirea tratamentului adecvat pentru a evita atacul de cord sau atacul vascular cerebral. Aceștia le-au prezentat metodele de investigare, de diagnosticare și acordare a asistenței de urgență la nevoie, în cabinet, până la efectuarea investigațiilor complete în centrele de specialitate. Fiind cei care cunosc cel mai bine istoricul pacienților din teritoriu, medicii din cabinete au învățat să-și ajute pacienții să-și adapteze stilul de viață la problemele lor de sănătate astfel încât, să trăiască aproape normal cu suferința lor.
În cadrul simpozionului, medicii de familie au fost sfătuiți de dr. Diana Zamfir cum să diferențieze durerea toracică dată de boala cardiacă de celelalte afecțiuni (cum ar fi, boli pumonare, nevralgii etc.) obținând un diagnostic cât mai precis. De asemenea, de la dr. Raluca Trifănescu, specialist endocrinolog la Institutul Parhon, au aflat riscurile obezității și distiroidiile în boala cardiacă, importanța cunoașterii cât mai multor date despre medicația pacientului la momentul consultului și predispoziția bolnavilor cu tulburări tiroidiene spre bolile de inimă. Dr. Clara Alexandrescu, medic cu competență în ecografia cardiacă, de la Centre Cardio Thoracique de Monaco, le-a explicat ce tipuri de pacienți sunt expuși afecțiunilor cardiace, cât de des trebuie monitorizați din punct de vedere cardiovascular, le-a prezentat importanța testului de efort și rolul lor în recuperarea bolnavilor care au suferit un infarct. Dr. Carmen Gherghinescu de la Spitalul Universitar din Bucureti le-a vorbit medicilor de familie despre tratamentul antiagregant și anticoagulant în practica lor, iar dr. Gherghinescu a pus accent pe necesitatea ca pacienții să nu-și întrerupă tratamentul anticoagulant recomandat de specialiști.
”Ne-am gândit să abordăm problemele cardiovasculare întrucât cei mai mulți dintre pacienți nu au nimic, dar aproximativ 20% dintre ei suferă un infract. Durerea toracică trebuie considerată urgență medicală de medicii de familie și tratată ca atare. E de preferat să suprainvestigheze pacienții, decât să-i lase să moară pe picioare în urma complicațiilor. La nevoie, dacă un bolnav prezintă o criză atipică, medicul de familie trebuie să sune la 112 și să solicite ajutor specializat din partea profesioniștilor în asistența de urgență. Să nu uităm că, din păcate, România se află pe locul III în Europa la numărul de decese prin astfel de afecțiuni. Raportul relevă că, anual, 60% dintre decesele înregistrate în România au fost cauzate de boli cardiovasculare. Rolul medicilor de familie este primordial în descoperirea precoce a bolii cardiovasculare, pentru că ei cunosc pacienții cu factori de risc cardiovascular și, implicit, știu care au riscul să facă infarct miocardic sau accident vascular”, a spus dr. Clara Alexandrescu. – PROMPT MEDIA