127658 – 14042014 -România a accesat 15 miliarde de euro din banii europeni în perioada 2007-2013, fonduri care au dus la crearea a peste 8.800 de muncă, a declarat, luni, Angela Filote, şeful reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.
“Pentru perioada 2007-2013, România a avut la dispoziţie 33 de miliarde de euro, din care a primit efectiv până acum 15 miliarde de euro, este vorba despre rambursări deja făcute. Această cifră se datorează în principal sectorului agriculturii şi dezvoltării rurale, unde România stă foarte bine. S-au creat peste 8.800 de locuri de muncă prin diverse proiecte, din care peste 600 în domeniul cercetării, considerat de UE ca un domeniuprioritar atât pentru ieşirea din criză, cât şi pentru creşterea competitivităţii la nivel mondial’, a spus Filote, potrivit Capital.ro.
Potrivit acesteia, peste 1.200 de IMM-uri au primit sprijin european în această perioadă şi au fost reabilitaţi peste 1.000 de kilometri de şosele.
“Acestea sunt cifrele până la finele anului 2013. Abia la finele anului 2015 se va face închiderea acestui exerciţiu financiar şi atunci vom şti cât am accesat din totalul bugetului alocat’, a arătat ea. Filote a mai spus că, pentru următorul exerciţiu financiar european, România va avea la dispoziţie şi mai mulţi bani.
“Pentru perioada 2014-2020, vorbim de fonduri 39,3 miliarde de euro, din care aproape 20 de miliarde de euro pentru agricultură şi dezvoltare rurală, iar restul pentru dezvoltare regională şi a mediului economic şi social’, a punctat şefa Reprezentanţei CE.
Potrivit acesteia, este mai importantă calitatea absorbţiei fondurilor europene decât cantitatea.
“Să nu ne lansăm în obsesia gradului de absorbţie, e importantă cantitatea, dar şi mai importantă este calitatea absorbţiei, felul cum creează valoare şi cum reuşesc aceste fonduri să ajute la rezolvarea problemelor pe care le are România, astfel încât să inspirăm proiecte mai bune, mai de succes”, a menţionat Filote.
Ea a explicat de ce există reguli atât de stricte pentru accesarea banilor europeni.
“Regulile sunt uneori complicate pentru că există riscul de fraudă. Trebuie să găsim o linie de mijloc, un echilibru”, a susţinut Angela Filote.
Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti şi Structural Consulting Group au lansat luni o serie de conferinţe care vor fi organizate, în acest an, în mai multe oraşe ale ţării, pentru promovarea proiectelor care au avut succes după ce au accesat fonduri europene.
Proiectul demarat luni vizează organizarea a şapte conferinţe, în Braşov, Timişoara, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi şi Constanţa.
Prima conferinţă va avea loc la Braşov, pe 10 mai, iar ultima, la Constanţa, pe 15 iulie, urmând ca o gală a fondurilor structurale să aibă loc pe 9 decembrie. În cadrul galei vor fi promovate proiectele de succes care se vor înscrie până la 30 septembrie.
“Este vorba de curajul şi iniţiativa acelor membri ai societăţii care înţeleg să joace acest joc al fondurilor europene după reguli care au fost stabilite la Bruxelles. Ei au înţeles că nu li se face o favoare atunci când li se aprobă finanţarea, ci li se exercită un drept pe care îl au ca cetăţeni ai Uniunii Europene, la fel ca şi ceilalţi 500 de milioane de cetăţeni UE”, a completat Angela Filote. – PROMPT MEDIA