128027 – 30042014 – Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca Victor Ciorbea a fost numit ilegal de Parlament in conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara, el neindeplinind una dintre conditiile impuse de lege.
PDL a sesizat CCR in acest caz, invocand faptul ca Ciorbea nu avea cei 9 ani de experienta in domeniu ceruti prin ordonanta de urgenta emisa de Guvernul Ponta, in urma careia Dan Radu Rusanu a ajuns la inchisoare.
Magistratii CCR au decis ca sesizarea PDL a fost intemeiata, informeaza Realitatea TV.
Decizia CCR este importanta, dar tardiva. La scurt timp dupa izbucnirea scandalului public privind numirea sa, Victor Ciorbea a demisionat din functia in care abia fusese votat si a cerut din nou votul Parlamentului, de data asta pentru pozitia de Avocat al Poporului.
Noua majoritate parlamentara l-a votat pe senatorul PNL, nu si colegii sai, aflati acum in opozitie. Victor Ciorbea nu a depus juramantul, anuntand ca va face acest lucru imediat ce isi va incheia socotelile cu celelalte functii pe care le detine, pentru a nu intra in incompatibilitate.
La inceputul acestei luni, Victor Ciorbea a fost votat de Parlament ca membru neexecutiv al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), cu toate ca ordonanta de urgenta 94/2013 prevede la art. 9, alin. 2 ca membrii ASF trebuie „sa aiba o experienta profesionala in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare, de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor (…) „, iar el nu avea aceasta experienta, dupa cum reiese din CV.
Ciorbea a fost, rand pe rand, judecator, asistent universitar neremunerat la Facultatea de Drept Bucuresti, procuror, asistent si Lector Universitar la Facultatea de Drept Bucuresti, lider sindical, primar al Capitalei, premier avocat si, din 2012, si senator.
De asemenea, in declaratiile de avere si de interese postate pe site-ul Senatului nu apare nicaieri ca Victor Ciorbea ar fi activat in ultimii doi ani in domeniile cerute de lege. Cu toate acestea, senatorul liberal si-a castigat in Parlament dreptul de a fi membru al ASF obtinand 326 de voturi pentru si 16 impotriva, PDL parasind sedinta de plen in semn de protest.
Nici macar Victor Ciorbea nu a putut preciza foarte clar, la audierile din comisii, care sunt cei 9 ani de experienta pe care ii cere legea.
„Am fost singurul sef de promotie in 45 de ani de comunism cu 10 pe linie la Facultatile de Drept si de Stiinte sociale fara sa fiu membru de partid. Asta inseamna ca notele nu le-am obtinut pentru activitate politica si am avut nota maxima si la drept financiar, si la legislatia economica privind relatiile economic-financiare administrative si contractual dintre unitatile socialiste si respectiv la contracte speciale privind asigurari si reasigurari. Am urmat cursuri postuniversitare la Facultatea de drept din Bucuresti, iarasi cu summa cum laude si apoi am fost cadru didactic la Facultatea de drept, dar daca nu vreti sa-mi luati in considerare perioada cat am fost cadru didactic, va rog sa o luati pe cea in care 4 ani am fost procuror in Parchetul general in Directia de cauze civile si am pus concluzii la instanta suprema in litigiile dintre unitatile socialiste, care vizau de multe ori sute de milioane de lei sau miliarde lei la valoarea de atunci, plus cei 8 ani de administrare, de gestionare, nemijlocita, ca principal responsabil, a averii sindicatelor, a doua avere a tarii, al averii patrimoniului Capitalei si respectiv patrimoniului statului roman. In total, oricum s-ar face calculele, depasesc cu mult cifra aceasta de 9”, a argumentat Victor Ciorbea in fata colegilor sai. – PROMPT MEDIA