127948 – 28042014 – Guvernul va majora deficitul bugetar cu aproximativ 0,2% din PIB, prin suplimentarea corespunzătoare, cu echivalentul a 700 milioane lei, a bugetului Ministerului Apărării, în contextul crizei din Ucraina, obţinând deja în acest sens acordul FMI şi al CE, potrivit premierului Victor Ponta.
Acordul din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi al Comisiei Europene (CE) pentru majorarea plafonului de cheltuieli a fost obţinut în urma discuţiilor avute de ministrul Finanţelor şi ministrul Bugetului.
Fondurile suplimentare vor fi utilizate pentru modernizarea capacităţilor militare, lucrări care vor fi efectuate în principal în fabricile româneşti.
„Vom suplimenta cu 0,2% din PIB, în jur de 700 milioane, bugetul pe anul acesta al Ministerului Apărării Naţionale, în aşa fel încât investiţiile în modernizarea capacităţilor militare să fie făcute imediat. Armata română va avea echipament tehnologic îmbunătăţit, iar aceste lucrări vor fi făcute în special în fabricile din România”, a spus Ponta.
El a precizat că această suplimentare de buget nu presupune tăieri de fonduri de la alte capitole bugetare, ci reprezintă acordul partenerilor financiari ca România să îşi crească nivelul de cheltuieli fără a tăia din altă parte, în contextul crizei din Ucraina, decizie care va fi formalizată în luna iulie, prin rectificarea bugetului de stat.
„Avem voie să mărim plafonul de cheltuieli. Se măreşte plafonul de cheltuieli cu 700 milioane lei pentru Ministerul Apărării Naţionale”, a precizat Ponta.Întrebat ce se va întâmpla cu deficitul în aceste condiţii, Ponta a răspuns: „Automat, cu 0,2, bineînţeles”.
La începutul lunii aprilie, premierul Victor Ponta a declarat că România trebuie să-şi asume rolul de frontieră a NATO într-o regiune fierbinte, arătând că trebuie majorat bugetul Ministerului Apărării cu 0,2% din PIB anual, astfel încât în 2017 acesta să ajungă la 2%.
Bugetul pe 2014 este construit pe baza unui PIB estimat de 662,7 miliarde lei, ceea ce înseamnă că o suplimentare a cheltuielilor cu 700 de milioane lei ar echivala cu 0,106% din PIB.
România s-a angajat prin acordul cu FMI şi CE să reducă în acest an deficitul bugetar de la 2,5% la 2,2%.
Mai mult, guvernul intenţionează să aplice o reducere a contribuţiilor de asigurări sociale cu până la 5 puncte procentuale de la jumătatea acestui an, ceea ce ar avea un impact negativ aritmetic asupra veniturilor de circa 2,5 miliarde lei, echivalentul a aproape 0,4% din PIB. – PROMPT MEDIA