127826 – 23042014 – România a ajuns să dețină locul doi în Uniunea Europeană la prețul fără taxe al benzinei, după Danemarca, și penultimul loc la acciza percepută pe acest carburant, după Bulgaria, potrivit unei analize realizată de cursdeguvernare.ro.
Altfel spus, din moment ce prețul de livrare nu poate diferi prea mult, conducem detașat în topul prețurilor regionale la carburanți nu pentru că taxele sunt prea mari, ci pentru că adaosul comercial este exagerat.
La motorină, situația este similară: împărțim locul 1 la prețul fără taxe cu Grecia (0,777 euro pe litru) și ne aflăm pe locul 7 la nivelul accizei practicate, dar la mică distanță (doar doi eurocenți) de Bulgaria și Grecia, care percep cea mai mică acciză pe litru). Din nou, pe piața nostră se practică adaosuri mari, cu beneficii relativ reduse pentru buget.
De reținut că la motorină ne aflăm ca preț final la pompă peste media europeană (aici intervine și nivelul ridicat al TVA), în timp ce la benzină rămânem, totuși, cu aproximativ cinci procente sub media UE. Este o dispunere a prețurilor caracteristică pentru economii mai puțin dezvoltate, fapt evident din datele disponibile pentru Franța și Germania.
Franța și Germania au preferat să taxeze prioritar, pe calea unor accize sensibil mai mari, benzina (carburant preponderent pentru autoturismele personale) și să mențină niveluri rezonabile de taxare la motorină ( carburantul folosit preponderent la transportul mărfurilor). De aceea, ele au prețuri peste media UE la benzină,dar sub aceasta sau la nivelul acesteia la motorină.
Pe această cale, bugetul german încasează cu 75% din accizarea benzinei față de România, dar nu compromite prețurile din economie prin scumpirea exagerată a trnsporturilor. Francezii aduc și ei în plus față de noi 60% din accizarea benzinei și peste 20% la accizarea motorinei, deși prețul la motorină este cu șase procente sub media UE.
Țara cu economia proximă față de România ca dimensiune, structură și nivel de dezvoltare, Polonia, a ales să egalizeze prețurile practicate la pompă pentru benzină și motorină, în condițiile în care percepe o acciză cu aproape 20% mai mare decât România la benzină și cu 2% mai mică la motorină.
Iar asta în condițiile în care prețurile sunt la ambele tipuri de carburanți cu circa 10% mai mici decât în România.
Este o abordare care aduce mai mulți bani la buget și avantajează transportul mărfurilor, ceea ce constituie un avantaj deloc neglijabil la nivelul economiei în ansamblu în competiția regională, desfășurată inclusiv cu România. Cheia constă în aducerea adaosului comercial la niveluri occidentale, cu translarea sumelor suplimentare peste costul de livrare al carburantului dinspre distribuitor spre stat. – PROMPT MEDIA