126565 – 04032014-Şeful Guvernului moldovean, Iurie Leancă, a fost primit marţi dimineaţa, la Casa Albă, de vicepreşedintele Joe Biden. Liderii americani au multiplicat semnele de sprijin pentru Rep. Moldova, în contextul unei vizite la Washington a premierului acestei foste republici sovietice angajată în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
„Preşedintele a salutat prietenia solidă dintre ţările noastre şi a subliniat angajamentul profund al Statelor Unite pentru susţinerea aspiraţiilor Republicii Moldova”, a anunţat Casa Albă.
Totodată, Obama şi Biden „au insistat asupra sprijinului de nădejde al Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional”, potrivit aceleiaşi surse. Mai devreme, primindu-l pe Iurie Leancă, secretarul de Stat John Kerry a anunţat sporirea ajutorului economic american pentru Republica Moldova.
„Vom suplimenta fondurile pentru a ajuta Republica Moldova să îşi dezvolte competitivitatea”, a declarat secretarul de stat american, înainte de o întrevedere cu premierul moldovean, Iurie Leancă, la Washington. Washingtonul prevede să deblocheze încă 2,8 milioane de dolari pentru Rep. Moldova, suma totală urmând să ajungă la 7,5 milioane.
În contextul în care Rusia a preluat controlul asupra Crimeei, o peninsulă din sudul Ucrainei aflată la aproximativ 600 de kilometri de Rep. Moldova, John Kerry şi-a arătat îngrijorarea faţă de o eventuală atitudine similiară a Moscovei faţă de Chişinău.
„Îmi pare rău să spun, dar Rusia face presiuni asupra Rep. Moldova. Există probleme legate de sursele de energie”, a denunţat şeful diplomaţiei americane, adăugând că Washingtonul este „ferm angajat în direcţia aleasă de Rep. Moldova”.
John Kerry este aşteptat marţi la Kiev pentru a reafirma „sprijinul puternic al Statelor Unite pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei” şi a ameninţat Moscova cu măsuri de retorsiune dacă va continua „invazia” şi „agresiunea” în Crimeea.
La rândul său, Obama a apreciat că Moscova este „de partea rea a istoriei” în această criză şi a ameninţat cu adoptarea unor „măsuri economice şi diplomatice care ar izola Rusia”.
Spre deosebire de Ucraina, R.Moldova a semnat la sfârşitul lui 2013 un acord de asociere cu Uniunea Europeană.
Principalul subiect de dispută între Chişinău şi Moscova este Transnistria, o regiune a Republicii Moldova cu majoritate rusofonă care şi-a autoproclamat independenţa în 1990. Un conflict armat, încheiat în 1992, s-a soldat cu sute de morţi şi intervenţia armatei ruse.
De atunci, Rusia menţine militari în regiune, împotriva voinţei Guvernului moldovean şi în pofida unor angajamente de retragere asumate în 1999.
Evocând situaţia „negativă” din Ucraina, premierul moldovean şi-a exprimat dorinţa pentru o cooperare şi un dialog „foarte activ” cu Statele Unite în domeniul securităţii. – PROMPT MEDIA