126892 – 17032014 – Rezultatele preliminare ale referendumului organizat duminica in Crimeea arata ca 95,5% din votanti au ales trecerea regiunii in Rusia, 3,5% dintre alegatori au vrut ca peninsula sa ramana independenta si 1% din voturi au fost anulate.
Cei care au mers duminica la urne au fost intrebati daca vor ca peninsula Crimeea sa devina parte a Federatiei Ruse sau sa ramana o regiune autonoma a Ucrainei, pe baza unei Constitutii din anii ’90, care ii acorda o autonomie extinsa.
Uniunea Europeana, SUA, dar si Romania, Franta sau Marea Britanie au criticat votul de duminica si au transmis ca il considera ilegal.
In schimb, Crimeea va solicita oficial, luni, alipirea sa la Rusia, a anuntat duminica seara premierul separatist Serghei Aksionov.
Referendumul fusese mai intai fixat pentru 25 mai, cand ar fi coincis cu alegerile anticipate pentru presedintia Ucrainei, apoi pentru 30 mai. Daca initial era vorba numai despre „viitorul” Crimeei, acum este vorba despre alipirea la Rusia.
Printre initiativele decise de autoritatile proruse din Crimeea se mai numara si nationalizarea proprietatilor statului ucrainean, dar si trecerea regiunii la moneda Rusiei, rubla.
Mii de oameni au sarbatorit, duminica seara, rezultatul referendumului pe strazile capitalei Crimeii, Simferopol, dar si in Sevastopol, unde este stationata flota rusa la Marea Neagra.
Sustinatorii Moscovei au fluturat steaguri rusesti si ale Crimeei. S-a scandat „Se-vas-to-pol” si „Ru-si-a”, potrivit presei internationale.
Presedintele rus Vladimir Putin si liderul american Barack Obama au discutat la telefon, duminica seara, dupa referendumul din Crimeea.
Kremlinul si Casa Alba au variante diferite ale discutiei dintre cei doi lideri, noteaza The Guardian.
Presedintele rus Vladimir Putin i-a repetat duminica omologului sau american Barack Obama ca referendumul din Crimeea a fost „in deplina conformitate” cu dreptul international, a anuntat Kremlinul.
Putin i-ar fi spus lui Obama ca „locuitorii Crimeii au avut garantia de a-si exprima liber vointa”. Liderul rus „a subliniat incapacitatea si lipsa de vointa a puterii actuale de la Kiev de a opri micile grupuri ultranationaliste si radicale care destabilizeaza situatia si terorizeaza populatia, inclusiv populatia vorbitoare de limba rusa”, se arata in declaratia Kremlinului.
In ceea ce priveste ipoteza de a trimite mai multi observatori OSCE in Crimeea, Putin a subliniat ca punctul sau de vedere este ca „activitatea unei astfel de misiuni ar trebui extinsa in toate regiunile ucrainene”.
Cei doi lideri au convenit ca „in ciuda diferentelor de apreciere, este necesar sa se caute impreuna toate mijloacele pentru a stabiliza situatia din Ucraina „, a mai anuntat Kremlinul, punctand ca aceasta conversatie a avut loc la initiativa liderului american.
La scurt timp, Casa Alba a transmis o alta versiune a convorbirii dintre Putin si Obama.
„Presedintele Obama a subliniat ca referendumul din Crimeea nu respecta Constitutia Ucrainei si a avut loc sub presiunea interventiei militare ruse, iar referendumul nu va fi recunoscut de catre Statele Unite si comunitatea internationala”, arata un comunicat de la Casa Alba.
Barack Obama a subliniat ca „actiunile Rusiei au incalcat suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei si ca, in coordonare cu partenerii europeni, SUA sunt pregatite sa impuna costuri suplimentare Rusiei pentru actiunile sale”.
Totodata, Obama a cerut Rusiei sa sprijine interventia imediata a observatorilor internationali, pentru a ajuta la prevenirea actelor de violenta.
Presedintele Obama a reiterat faptul ca o rezolutie diplomatica nu pot fi realizata in timp ce fortele militare ruse continua incursiunile lor pe teritoriul ucrainean.
„Secretarul de Stat John Kerry continua sa fie pregatit pentru a lucra impreuna cu ministrul de Externe Lavrov si cu Guvernul ucrainean pentru a gasi o solutionare diplomatica a crizei”, se conchide in comunicat. – PROMPT MEDIA